Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år

Nytt år betyder nya säsonger av matiga programfavoriter på tv. Allt om Mat har spanat i vårens tablå och samlat de olika kanalernas planerade matprogram för kommande perioden. Vilka matprogram kommer du sitta bänkad vid under våren? 

De senaste åren har matprogram på tv fullkomligt exploderat i popularitet. ”Sveriges Mästerkock och ”Hela Sverige bakar” är bara några av alla de matiga underhållningsprogram som funnits med som stadiga favoriter i tablån. 

Många av programmen på tema mat och dryck innehåller tävlingsmoment, vilket tycks vara ett vinnande koncept. Och trenden ser ut att fortsätta in i 2022. På TV4 rullar den 12:e januari en ny säsong av populära tävlingsprogrammet ”Sveriges Mästerkock” i gång. Det blir den 11:e säsongen av programmet, och det är veteranerna Markus Aujalay och Micha Billing – som tillsammans med förra årets nya tillskott Tom Sjöstedt – sitter i juryn i årets upplaga. 

2021 sändes också första säsongen av programmet ”Benjamins” på TV4, ett underhållningsprogram där artisten Benjamin Ingrosso bjuder in kända gäster att laga mat och spela musik tillsammans med. Den 8 mars är det premiär för säsong 2. 

Sveriges Mästerkock VIP, Hela Sverige Bakar och Kockarnas Kamp är andra populära TV4-program i temat mat och bak – men huruvida man planerar för nya säsonger av dessa under 2022 vill TV4 inte kommentera i dagsläget. 

– Vi får be om att få återkomma om det längre fram, meddelar TV4:s presstjänst. 

”Trädgårdstider” tillbaka med ny säsong

På TV3 planerar man att visa den senaste säsongen av ”Masterchef USA”, vilket är den amerikanska motsvarigheten till ”Sveriges Mästerkock”. 

– Vi brukar visa Masterchef kl 19 måndag till torsdag och vår tanke är att köra i gång efter påsk, runt vecka 16, dock med reservation för att detta kan komma att ändras, säger Jenny Andersson, projektledare på Nordic Entertainment Group. 

SVT satsar på mat- och trädgårdsprogram 

På SVT kommer en rykande färsk säsong av ”Trädgårdstider” – som förutom trädgårdstemat innehåller en hel del matlagning – ha premiär i februari. Populära tv-kocken Tareq Taylor kommer likt förra året att vara en av programledarna och bjuda tittarna på recept, knep och matinspiration – med fokus på råvaror från trädgården.

– Trädgårdstider säsong 6 har premiär 22 februari kl. 20.00 i SVT1, säger Sindre Lind-Åkerblom, presskontakt på SVT, och fortsätter:

– Sedan kommer också ”Susannes skafferi” tillbaka, och programmets livesändningar kring högtiderna.

I höstas var det premiär för tävlingsprogrammet ”Bäst i Köket” på SVT, ett program där olika matlagningsintresserade familjer tävlar om vilken familj som lagar den allra godaste maten. Det var de kända proffskockarna Tareq Taylor, My Feldt och Niklas Ekstedt som satt i juryn i den första säsongen av programmet. Men huruvida det blir en ny upplaga av programmet 2022 kan SVT i nuläget inte svara på.

– Vi har inget besked att ge om ”Bäst i köket”, säger Sindre Lind-Åkerblom. 

Pernilla Wahlgren tillbaka med matprogram 

På Kanal 5 kommer man under våren att visa flera program i temat mat och dryck. Bland annat kommer en andra säsong av programmet ”Pernillas matresa”, vars första säsong sändes förra året. I programmet får tittarna följa artisten Pernilla Wahlgren och kocken Thomas Sjögren när de tillsammans med Michelin-kockar, Youtubers, matprofiler och experter lagar, pratar och njuter av mat tillsammans. När Allt om Mat pratar med Sanna Gollne, PR-chef på Discovery Networks Sweden, har de ännu inte gått ut med datum för säsongspremiären av programmet. 

TLC – som också är en Discovery-kanal likt Kanal 5 – börjar i januari sända australienska versionen av mästerkockskonceptet. 

– Ett annat matprogram är Masterchef Australia som kommer till TLC i januari, med en säsong 13, säger Sanna Gollne. 

Discovery vill i nuläget inte kommentera huruvida de planerar att sända fler matprogram senare under året, utan ber om att få återkomma längre fram. 

 

Premiärer matprogram våren 2022

Sveriges Mästerkock, TV4: 12 januari

Trädgårdstider, SVT: 22 februari

Benjamins, TV4: 8 mars

Masterchef USA, TV3: våren 2022

Susannes skafferi, SVT: våren 2022

Pernillas matresa, Kanal 5: våren 2022

Masterchef Australia, TLC: våren 2022

 

Läs mer:

Min helgmat med Måns Zelmerlöw – ”Gör en fantastisk bolognese”
Förra årets mest populära recept på Instagram
10 rätter som passar perfekt i matlådan