Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2

Här är ”Mästerkockarna” som jobbar på restaurang

Genom åren har vi i ”Sveriges Mästerkock” på TV4 fått följa mängder av personer vars högsta drömmar är att jobba med mat. Och flera av de tidigare deltagarna jobbar i dag på restauranger runtom i landet. Visste du till exempel att en känd profil driver pizzarestaurang i Malmö, och att en annan precis börjat jobba som kock på en känd Stockholmskrog? 

Här är restaurangerna där du hittar tidigare deltagare i köket. 

I över tio år har det populära matprogrammet ”Sveriges Mästerkock” visats på TV4. Där har man som tittare kunnat följa amatörkockar med kockdrömmar bedömas inför den ibland tuffa juryn. 

Många av deltagarna har genom programmet nått sina drömmar, och jobbar i dag med mat på olika sätt. Det är inte ovanligt att se tidigare tävlande medverka i tv-program och reklamfilmer, och flera av dem - även de som inte vunnit – är i dag stora profiler på sociala medier. 

Driver egen pizzarestaurang i Malmö

Flera av de tidigare deltagarna jobbar i dag i kök, eller driver till och med restaurang. En av dem är Sandra Mastio, som vann programmet 2015. Hon har tillsammans med sin italienska man en pizzarestaurang i Limhamn, strax utanför Malmö. På menyn finns stenugnsbakade pizzor med säsongsbetonade råvaror och italienska viner. 

Jennie Walldén är annan Malmöbaserad Mästerkocksvinnare. Hon vann programmet 2013, och sedan dess har hennes karriär inom matvärlden gått spikrakt uppåt. Hon har släppt ett antal kokböcker, varit med i flertalet tv-program och blivit en stor profil på sociala medier. Dessutom driver hon sedan ett par år tillbaka koreanska restaurangen Namu i Malmös innerstad. Här serveras klassiska koreanska rätter så som Bibimbap, bao och kimchi. 

Foto: Petter Backlund/Byrå Blinka Blå

Finalist öppnade krog på Käringön

När Jennie Walldén vann programmet år 2013, stod hon i final mot Carl Bodin Svensk. Han driver i dag, tillsammans med två kompanjoner, restaurangen och vinkafét Simsons på Käringön i Bohuslän, där fokus ligger på lokalt producerade råvaror, med en meny som varieras efter säsong. 

Jobbar på Markus Aujalays restaurang

Årets vinnare, Adam Thulin, har på kort tid gjort sig ett namn i matvärlden. Förutom att han syns laga mat i tv med jämna mellanrum, har han nyligen fått jobb i köket på restaurang Tegelbacken i Stockholm, som drivs av jurymedlemmen Markus Aujalay. 

– Jag jobbar på Tegelbacken några dagar i veckan och det är så himla kul, jag är verkligen tacksam. Jag sökte till programmet för att jag ville bli kock och jobba i kök, och jag har länge haft som dröm att jobba hos just Markus. Jag åt där för första gången för runt tre år sedan, men då kändes det helt omöjligt att jag skulle kunna jobba i ett så professionellt kök. Men det är verkligen det roligaste jobb jag haft, säger Adam Thulin. 

Christin Kashou, 2021-års vinnare, imponerade stort på juryn med sina asiatiska rätter, och när hon vann släppte hon en bok med sina samlade favoritrecept inom det asiatiska köket. I dag hittar man Christin Kashou som kock på kinesiska restaurangen Surfers, på Östermalm i Stockholm. 

Foto: Gabriel Liljevall /Boken Mina asiatiska favoritrecept Christin Kashou

Tvåfaldiga vinnaren samarbetar med hotell

Vinnaren av ”Sveriges Mästerkock” 2016 och Decenniets Mästerkock 2020, Catarina König, har haft många järn i elden efter sina vinster. Hon har släppt flera kokböcker, och har en stor skara följare på sitt Instagramkonto. Hon bor i Sigtuna, och har ett samarbete med restaurangen på Sigtuna Stadshotell, där hon återkommande gästspelar på olika matevent. 

Carl Bodin Svensk driver restaurangen Simsons på Käringön. Tvåfaldiga vinnaren Catarina König samarbetar med Sigtuna hotell, där hon gör gästspel och medverkar på matevent.Carl Bodin Svensk driver restaurangen Simsons på Käringön. Tvåfaldiga vinnaren Catarina König samarbetar med Sigtuna hotell, där hon gör gästspel och medverkar på matevent.Carl Bodin Svensk driver restaurangen Simsons på Käringön. Tvåfaldiga vinnaren Catarina König samarbetar med Sigtuna hotell, där hon gör gästspel och medverkar på matevent.
Carl Bodin Svensk driver restaurangen Simsons på Käringön. Tvåfaldiga vinnaren Catarina König samarbetar med Sigtuna hotell, där hon gör gästspel och medverkar på matevent. Foto: TV4 / Pressbilder // BMB

Flera deltagare har fortsatt i matvärlden

Det finns också en hel rad tidigare deltagare som inte jobbar på restaurang, men som i dag jobbar med mat på andra sätt. Louise Johansson vann den första upplagan av programmet 2011. Hon har sedan dess jobbat på ett antal olika restauranger, synts i flertalet tv-program och gett ut kokböcker. Hon blev dessutom historisk som den första Mästerkock-deltagaren att ställa upp i prestigefylla ”Årets kock”, där hon kom till final både 2019 och 2021. Under hösten 2022 är hon också aktuell som en av de tävlande i TV4:s ”Kockarnas kamp”. 

En annan person som tagit en annan väg inom matvärlden är 2014-års vinnare Amir Kheirmand, som tillsammans med sin bror driver kebabföretaget Schysst Käk. Hans färska kebabprodukter finns på livsmedelsbutiker i hela landet, och enligt en artikel på Dagens industri siktar bröderna på en omsättning på uppåt 270 miljoner kronor under 2022. 

Stjärnor på sociala medier

Flera av de tidigare deltagarna har i dag skaffat sig stora plattformar på sociala medier, med mängder av följare som tar del av matinspiration och recept. 

En som slagit rejält på sociala medier är Filip Poon, som kom på en sjätte plats i Sveriges Mästerkock 2015. Han är i dag en stor profil på exempelvis Youtube, Tiktok och Instagram, där han inför tusentals följare delar bilder och filmer på sin matlagning.  

Dante Zia, deltagare 2018, har även han satsat på sina sociala medier, och är i höst också aktuell med ett matprogram på TV4 tillsammans med sin bror Oscar Zia. Under våren jobbade han i köket på en restaurang vid riksgränsen – så det kanske inte är omöjligt att se även honom på restauranger i framtiden. 

Louise Johansson är aktuell som deltagare i höstens upplaga av TV4:s Kockarnas kamp. Filip Poon har blivit en stor matprofil på sociala medier, så som Tiktok och Instagram.Louise Johansson är aktuell som deltagare i höstens upplaga av TV4:s Kockarnas kamp. Filip Poon har blivit en stor matprofil på sociala medier, så som Tiktok och Instagram.Louise Johansson är aktuell som deltagare i höstens upplaga av TV4:s Kockarnas kamp. Filip Poon har blivit en stor matprofil på sociala medier, så som Tiktok och Instagram.
Louise Johansson är aktuell som deltagare i höstens upplaga av TV4:s Kockarnas kamp. Filip Poon har blivit en stor matprofil på sociala medier, så som Tiktok och Instagram. Foto: Lina Eideberg Adamo / Pressbild

 

Roy Nader (deltagare 2020), Sofia Henriksson (vinnare 2020), Marqiz Tainton (deltagare 2014), Klara Lind (vinnare 2017), Gabriel Jonsson (vinnare 2019) och Jessica Frej (deltagare 2011) är ytterligare några av alla de som skaffat sig stora plattformar på sociala medier, och där flera också syns i tv-program med jämna mellanrum. Som exempel är Marqiz Tainton och Jessica Frej flitigt återkommande matlagare i TV4:s Nyhetsmorgon.

 

Läs mer:

Tareq Taylor efter succéåret: ”Jag förstår att folk kommer att tröttna på mig”

Benjamin Ingrosso: Så lyckas du med pastan

Årets konditor: Så lyckas du med bakningen hemma