Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är kändisen svenskarna helst vill ta en fika med

En före detta statsminister hellre än en kunglighet.

Ja, när vi listar vilken kändis vi helst skulle ta en spontanfika med då väljer vi Magdalena Andersson framför hans majestät konungen.

Och Leif GW Persson framför Zlatan.

Vem skulle du helst vilja ta en kaffe med? Lena Olin, Armand Duplantis eller Håkan Hellström? Då tillhör du en liten skara - för enligt en ny undersökning finns ingen av dessa med på topplistan, däremot en hel del politiker.

På uppdrag av kaffejätten Gevalia har Novus genomfört en undersökning för att ta reda på vilka kändisar som vi svenskar helst skulle bjuda in om vi fick oväntat besök.

Från politiker till influerare, fotbollsstjärnor och artister

I topp tronar en före detta statsminister, följd av en kriminolog och en partiledare. På listan finns också några kungligheter, en fotbollsstjärna, en influerare och flera seniora musiker. Här hittar vi bland andra kronprinsessan Victoria, en placering högre än pappa kung Carl XVI Gustaf tätt följd av fotbollskungen Zlatan. Artisten Björn Skifs, musikern och författaren Ulf Lundell och kocken Tareq Taylor är också namnkunniga personer vi gärna får besök av. Bland de 15 mest efterfrågade kändisarna vi vill se på en spontan-fika är enbart 4 kvinnor - en klart mansdominerad lista med andra ord. 

De flesta namnen på listan är några av landets mest kända personer men här hittar vi också konstnären och författaren Stina Wollter som kniper en tiondeplacering, ett steg mer efterfrågad än kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Yngst på listan är Bianca Ingrosso på plats 7, äldst är Leif GW Persson på en silverplats.

Listan på svenskarnas drömgäster till kaffet

Med utgångspunkt från den här undersökningen kan man konstatera att vi svenskar helst tar en kaffe med en politiker - 5 av 15 på topplistan är politiker, representerade av 4 olika partier. Och högst på listan tronar före detta statsministern Magdalena Andersson.

Före detta statsministern Magdalena Andersson Foto: Olle Sporrong

Topplistan:

1. Magdalena Andersson

2. Leif G.W. Persson

3. Jimmie Åkesson

4. Kronprinsessan Victoria

5. Kung Carl XVI Gustaf

6. Zlatan

7. Bianca Ingrosso

8. Tareq Taylor

9. Björn Skifs

10. Stina Wollter

11. Ebba Busch

12. Carl Bildt

13. Ulf Lundell

14. Ulf Kristersson

15. Tommy Körberg

Så ofta får vi oväntat besök

I undersökningen uppger 23% av svenskarna att de fått ett oväntat besök den senaste månaden.

24% uppger att de fått oväntat besök det senaste året.

12% har aldrig fått ett oväntat besök.

Undersökningen genomfördes under perioden 13-19 oktober 2022 och inbegrep 1005 intervjuer. Målgruppen var allmänheten i åldern 18-79 år. 

Läs också: Här är listan på de svenskar vi helst dricker öl med