Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©mahony - stock.adobe.com

Här är ingredienserna som skrämmer matlagare

Konstiga ingredienser och avsaknad av bild är några faktorer som spelar in när vi väljer bort vissa maträtter. Tryffel och gelatin får många av oss att välja ett annat recept när vi ska laga mat eller baka visar en ny undersökning. Se här!

Tre av tio svenskar avstår från att testa ett recept med ingredienser som de inte känner till visar en undersökning* genomförd av matkasseföretaget HelloFresh. Vad som också får oss att tappa lusten att testa ett nytt recept är om det saknar bild. Känner du igen dig?

De fem mest avskräckande ingredienserna för matlagande svenskar:

Tryffel (32%)

Gelatin (26%)

Okända kryddor (26%)

Okända örter (23%)

Svamp (20%)

De tre vanligaste anledningarna till att avstå från att pröva ett nytt recept:

Okända ingredienser (31%)

Inte tillräcklig inspiration (28%)

Saknas bild på maträtten (16%)

Förutom känslan av att slutresultatet är osäkerhet kostar det en hel del att köpa in olika sorters såser, kryddor och ovanliga grönsaker. Dessutom kan det vara svårt att få tag i t ex ovanliga kryddor om man inte bor i en storstad med bredare utbud av specialaffärer.

Om undersökningen*

Undersökning genomfördes av opinionsinstitutet Censuswide på uppdrag av HelloFresh i september 2020 och hade 1 012 respondenter i Sverige. Globalt deltog  9 113 svarande från Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Österrike och Kanada.