Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Allt om Mat

Här är de mest populära matfenomenen på Tiktok

Att hitta matinspiration i populära appen ”TikTok” har den senaste tiden blivit enormt populärt. Här har vi samlat de rätter, bakverk och matfenomen som blev mest sedda under fjolåret. ”Cloud bread”, frusen honung eller Dalgonagodis – har du provat någon av de populära trenderna? 

Sociala medier har den senaste tiden blivit som den moderna kokboken. I de olika apparna går det att hitta mängder av inspiration, recept, bilder och filmer på allt från maträtter och bakverk, till drinkar och godis. 

Om Instagram var den allra hetaste appen för ett par år sedan, är det på TikTok de nya trenderna sätts. Enligt en trendrapport från brittiska köksföretaget UK kitchen retailer Magnet såg TikTok-användare filmer med hashtaggen #TikTokFood över 43 miljarder gånger under 2021, och det är med andra ord ingen överdrift att säga att mängder av människor i dag hittar sin matinspiration på just Tiktok.  

Men vilka är då de allra största mat-trenderna på TikTok? Här nedan kan du se listan över de hashtags med inriktning mat som fick allra störst spridning under fjolåret. Blir du sugen på att testa någon av de populära rätterna? 

1. Cloud bread – #CloudBread, 3.3 miljarder visningar

”Cloud cake” från TikTok:aren @abimhn. Hennes film har över 5,5 miljoner visningar i appen.”Cloud cake” från TikTok:aren @abimhn. Hennes film har över 5,5 miljoner visningar i appen.”Cloud cake” från TikTok:aren @abimhn. Hennes film har över 5,5 miljoner visningar i appen.
”Cloud cake” från TikTok:aren @abimhn. Hennes film har över 5,5 miljoner visningar i appen. Foto: @abimhn

Det absolut mest populära matfenomenet under förra året var ”Cloud bread” – eller molnkaka, där filmer med den hashtaggen totalt fick över 3 miljarder visningar på TikTok. ”Cloud bread” är en fluffig, marängliknande kaka som ofta kommer i olika färger, med hjälp av hushållsfärg. 

Whipped coffee – #WhippedCoffee, 2.4 miljarder visningar

”Whipped coffee” från Tiktok-profilen @sweatinininpink. Den fluffiga och söta kaffedrycken har blivit ordentligt populär den senaste tiden.”Whipped coffee” från Tiktok-profilen @sweatinininpink. Den fluffiga och söta kaffedrycken har blivit ordentligt populär den senaste tiden.”Whipped coffee” från Tiktok-profilen @sweatinininpink. Den fluffiga och söta kaffedrycken har blivit ordentligt populär den senaste tiden.
”Whipped coffee” från Tiktok-profilen @sweatinininpink. Den fluffiga och söta kaffedrycken har blivit ordentligt populär den senaste tiden. Foto: @sweatinininpink

 

Vispat kaffe har den senaste tiden varit en het trend, och drycken brukar också kallas för Dalgona-kaffe. Detta är en variant på kaffe där snabbkaffe, socker och vatten vispas ihop till en fluffig massa innan den hälls på kall eller varm mjölk. Har du testat den trendiga kaffedrycken? 

3. Pancake cereal – #PancakeCereal, 1.6 miljarder visningar

”Pancake cerals” av @chefkoudy. Minipannkakor som äts tillsammans med mjölk – precis som frukostflingorna.”Pancake cerals” av @chefkoudy. Minipannkakor som äts tillsammans med mjölk – precis som frukostflingorna.”Pancake cerals” av @chefkoudy. Minipannkakor som äts tillsammans med mjölk – precis som frukostflingorna.
”Pancake cerals” av @chefkoudy. Minipannkakor som äts tillsammans med mjölk – precis som frukostflingorna. Foto: @chefkoudy

Pancake cereals, eller pannkaksflingor, är något för den tålmodige. Här gör man vanliga pannkakor, men i miniformat, där rundlarna ska vara ungefär lika stora som en femkrona. Minipannkakorna äts sedan med mjölk i en skål – precis som frukostflingorna! 

4. Frozen honey – #FrozenHoney, 1.6 miljarder visningar

Trenden med frusen honung har tagit sociala medier med storm. Och det är just precis vad det låter som – frusen honung. Resultatet blir en form av glass – med smak av honung. Något för den stora honungsälskaren!

5. Dalgona candy – #DalgonaCandy, 1.4 miljarder visningar

Dalgonagodis har blivit en stor trend efter den hade en central roll i koreanska serien ”Squid games”.Dalgonagodis har blivit en stor trend efter den hade en central roll i koreanska serien ”Squid games”.Dalgonagodis har blivit en stor trend efter den hade en central roll i koreanska serien ”Squid games”.
Dalgonagodis har blivit en stor trend efter den hade en central roll i koreanska serien ”Squid games”. Foto: @saifshawaf

Har du sett den koreanska serien Squid game? I så fall har du säkert koll på denna trend. Sedan detta koreanska godis syntes i serien har det blivit omåttligt populärt, och både unga och vuxna i hela världen har gett sig på att baka kakan, som ofta har en symbol ingraverad i sig. Har du testat? 

6. Feta pasta – #FetaPasta, 1.1 miljarder visningar 

Kombinationen pasta och fetaost fortsätter att vara populär. I den här rätten bakas fetaost i ugnen med tomater och olja, för att sedan blandas ihop med nykokt pasta. En enkel och smidig rätt som slagit stort i flera sociala medie-plattformar de senaste åren. 

7. Ice-cream cake – #IceCreamCake, 1.1 miljarder visningar

Glasstårta kan komma i olika former. Denna är gjord på kända GB:glassen Sandwich, och är skapad av svenska Tiktok:aren @emiliasmatinspo.Glasstårta kan komma i olika former. Denna är gjord på kända GB:glassen Sandwich, och är skapad av svenska Tiktok:aren @emiliasmatinspo.Glasstårta kan komma i olika former. Denna är gjord på kända GB:glassen Sandwich, och är skapad av svenska Tiktok:aren @emiliasmatinspo.
Glasstårta kan komma i olika former. Denna är gjord på kända GB:glassen Sandwich, och är skapad av svenska Tiktok:aren @emiliasmatinspo. Foto: @emiliasmatinspo

Glasstårtan har fått en comeback! Och de kan komma i olika former, från klassiska tårtor med mindre inslag av glass, eller tårtor gjorda till hundra procent av glass. 

8. Nature's cereal – #NaturesCereal, 933 miljoner visningar 

Nature's cereal, eller naturens flingor, är ett stort fenomen på TikTok. Men att kalla det för flingor är nästan missvisande, då det egentligen handlar om bär och frukt som äts tillsammans med kokosvatten. 

9. Baked oats – #BakedOats, 929 miljoner visningar

Baked oats, eller bakad gröt, är exakt vad det låter som – gröt som tillagas i ugnen. Ingredienserna kan varieras, och i vissa recept smaksätts gröten med exempelvis banan eller choklad. Resultatet blir som en grötkaka, som fungerar lika bra till frukost som till mellanmål. 

10. Tanghulu – #Tanghulu, 741 miljoner visningar

Tanghulu – frukt eller bär täckt med sockerlag – är ett populärt fenomen på Tiktok. Denna jordgubbsvariant är skapad av Tiktok-profilen @dan.sum.Tanghulu – frukt eller bär täckt med sockerlag – är ett populärt fenomen på Tiktok. Denna jordgubbsvariant är skapad av Tiktok-profilen @dan.sum.Tanghulu – frukt eller bär täckt med sockerlag – är ett populärt fenomen på Tiktok. Denna jordgubbsvariant är skapad av Tiktok-profilen @dan.sum.
Tanghulu – frukt eller bär täckt med sockerlag – är ett populärt fenomen på Tiktok. Denna jordgubbsvariant är skapad av Tiktok-profilen @dan.sum. Foto: @dan.sum

Tanghulu är ett populärt snacks som ursprungligen kommer från norra Kina. En form av godis – som du gör med färsk frukt, socker och vatten. Frukten doppas i sockerlag och får en karamelliserad yta, vilket ger ett härligt krisp när du hugger in i ditt hemgjorda fruktgodis. 

 

Källa: UK kitchen retailer Magnet

Läs mer:

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker

Konditorns guide till luftig sockerkaka

10 recept på drömgoda kladdkakor med en twist