Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är bästa och sämsta julmusten – stort test 2019

I jul vill vill dricka must på julbordet. Allt om Mat har testat 11 stycken sorters julmust och valt ut en som blev bäst i test.

Favorit julmust (City Gross)

Volym: 1,5 l

Cirkapris: 8, 95 kr

Omdöme: Musten doftade väldigt gott och har ett bra skum. Dock varken smakade den eller luktade speciellt mycket och testpanelen efterfrågar mer kryddning. Den är söt, men flera deltagare tycker att den har en konstig, nästan kemisk eftersmak.

Betyg: 2/5

Ica julmust

Volym: 1,5 l

Cirkapris: 8,90 kr

Omdöme: Doftar juligt men ingen must som direkt sticker ut ur mängden. Lite för söt och klen smak för några. Den smakar inte särskilt mycket och testpanelen hade önskat att den hade mer kolsyra och var lite tjockare.

Betyg: 2/5

Freeway julmust (Lidl)

Volym: 1 l

Cirkapris: 7,90 kr

Omdöme: Luktar sött och kola. Musten är mild och aningen för söt, smaken ger en hint av karamell. Helt okej god men skulle dock tjäna på att vara lite mer generös med kryddningen.

Betyg: 3/5

Three Hearts julmust

Volym: 1 l

Cirkapris: 10,95 kr

Omdöme: Doftar väldigt gott men smakar inte lika mycket. Musten är aningen för söt och tunn och kunde haft lite kraftigare smak för att kamma hem högre poäng. Den har en lite konstig eftersmak.

Betyg: 2/5

Apotekarnes julmust

Volym: 33 cl

Cirkapris: 9,90 kr

Omdöme: Fint skum, musten luktar sött och gott. Len och god trots bra med kolsyra. Den här musten delade panelen i två läger. Några hade önskat mindre sötma och lite mer smak och kryddning medan några andra tyckte att den smakar som julmust ska.

Betyg: 3/5

Zeunerts bryggeri

Volym: 50 cl

Cirkapris: 11,95 kr

Omdöme: Smakar lite som avslagen Coca-cola. Den är både söt, blaskig och vattnig. Inte speciellt mycket skum och dåligt med kolsyra. En väldigt vuxen smak som några testdeltagare tycker påminner om både öl och svagdricka. Ingen favorit hos testpanelen.

Betyg: 1/5

Nyckelbryggerier julmust

Volym: 1 l

Cirkapris: 39,90 kr

Omdöme: Inte lika söt som flera av de andra musterna vilket gör att smaken kommer fram tydligare. En väldigt god julmust med bra kolsyra och bra skummighet. Rund, kryddig och precis lagom söt smak som lämnar en väldigt bra eftersmak. En julmust man skulle vilja ha på julbordet. Testets vinnare!

Betyg: 5/5

Mora bryggeri

Volym: 1 l

Cirkapris: 17 kr

Omdöme: Sticker ut i mängden med sin annorlunda smak. Luktar riktigt mycket must och har mycket kolsyra. Julmusten är rik på smak och har en härlig eftersmak. En i panelen tycker att den har toner av apelsin.

Betyg: 4/5

Coop julmust

Volym: 1,5 l

Cirkapris: 9,50 kr

Omdöme: Inte så söt i smaken utan med en kryddigare ton som känns vuxen. Bra kolsyra med små och fina bubblor. Musten har en fyllig ton med en god eftersmak. Tyvärr sticker den inte ut tillräckligt i mängden. Dock en överlag god must.

Betyg: 3/5

Nygårda julmust

Volym: 1,5 l

Cirkapris: 12,95 kr

Omdöme: En riktigt god julmust med fint skum, mjuk och fin kryddning och lagom sötma. Den känns krämig och rund i smaken och har en bra balans mellan söt och kolsyrad fräschör. God julmust!

Betyg: 4/5

Vasa bryggeri

Volym: 1,5 liter

Cirkapris: 15,90 kr

Omdöme: Mycket kolsyra och en god mustdoft. Doftar verkligen jul! Testpanelen är oense om den här, några tycker att smaken är alldeles för mesig, på gränsen till vattning och några tycker att den känns fräsch och har en riktigt god eftersmak.

Betyg: 3/5

Julmust-testet gjordes i samarbete med Mitt Köks redaktion som också publicerat testet på sin sajt.

Foto: Jorunn Amcoff