Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blossa 22 har hämtat inspiration från new Orleans.Blossa 22 har hämtat inspiration från new Orleans.Blossa 22 har hämtat inspiration från new Orleans.
1 AV 2
Sommelier Erik berättar vilken form vinglaset ska ha för bäst vinupplevelse.
2 AV 2
Blossa 22 har hämtat inspiration från new Orleans.
Foto: PETTER BACKLUND

Här är årets nya smak från glöggjätten Blossa

Låter rom, passionsfrukt, blåbär, jordgubbar och rökt paprika verkligen som ingredienser för ett lyckat julfirande? Det tror i alla fall klassiska glöggjätten Blossa som nu avslöjar sin nya årgångsflaska med inspiration från New Orleans. Även glöggtillverkaren Saturnus kommer med nytt och satsar på frostbär i form av havtorn och rönnbär.

Varje höst lanserar Blossa, ett av alla varumärken som är kända för den klassiska juldrycken, en årgångsglögg med en helt ny smak som brukar fånga svenskarnas intresse och bli ett diskussionsämne. Sedan tio år tillbaka har man riktat blickarna mot olika håll i världen för att hitta inspiration. Förra året handlade det om Spanien och närmare bestämt Valencia, och tidigare har man bland annat åkt till Marocko, Hawaii, Indien, Japan och Italien

Drinken Hurricane har inspirerat

I år har man tagit sig till delstaten Louisiana i USA och staden New Orleans, som bland annat är känd för sin jazzmusik och sitt kreol- och cajunkök. Här ligger också välkända området French Quarter där drinken Hurricane har lite av ikonstatus. Den populära drinken med rom, citruksfrukt och fasionala, som är en slags syrup på frukt och socker, har inspirerat till Blossa 22.

– I New Orleans finns en intressant blandning av influenser som vi fört samman i Blossa 22. Med Hurricane som huvudinspiration har vi smaksatt glöggen med rom, lime och även tagit fram vår egen version av fassionola, med passionsfrukt, jordgubbe och blåbär, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa .

Inspirerade av matkulturen har glöggjätten dessutom tillsatt extrakt av chili och rökt paprika tillsammans med de klassiska glöggkryddorna. 

Designen inspirerad av New Orleans kulturliv

Flaskans design, som många gånger blivit ett samtalsämne, är inspirerad av stadens kulturliv och jazzens spontana hantverk. Bland annat är de lila och guldfärgade detaljerna de officiella färgerna för stadens stora karneval Mardi Gras. 

Blossa 22 är uppenbarligen en smätldegel av smaker från rom, passionsfrukt, lime, jordgubbe, blåbär och chili. Om glöggen faller svenska folket i smaken eller inte, det återstår i vanlig ordning att se. Blossa 22 finns alldeles oavsett i Systembolagets beställningssortiment från den 15 september.

Saturnus satsar på frostbär

Men det är inte bara Blossa som har kommit med nyheter. Även klassiska glöggmärket Saturnus släpper en ny smak i form av en alkoholfri glögg under namnet Frostbär, vilket betyder vitvinsglögg med smak av rönnbär och havtorn, bär som skördas efter frosten. Enligt Saturnus handlar det helt enkelt om glöggsmaker med inspiration från vad naturen erbjuder under årets kallare månader.

Saturnus Frostbär släpps i butiker under oktober månad. 

Här är Blossas smaker år för år

2003: Pomerans

2004: Vinteräpple

2005: Hjortron & armagnac

2006: Lingon & enbär

2007: Havtorn & kanel

2008: Blåbär

2009: Clementin

2010: Saffran

2011: Arabica

2012: Yuzu & ingefära

2013: Hallon & nypon

2014: Lavendel

2015: Earl grey

2016: Kråkbär

2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin

2018: Blossa 18 di Limone, limoncello.

2019: Blossa 19 Aloha med passionsfrukt, kokos, hibiskusblomma och kaffe.

2020: Blossa 20 Marrakech med smak av mynta och grönt te.

2021: Blossa 21 valencia med smak av spanska apelsiner.