Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2
Foto: TV4

Han vinner Sveriges Mästerkock VIP 2022

Efter en känslofylld säsong står det nu klart att det är före detta fotbollsspelaren Jesper Blomqvist som tar hem vinsten i TV4:s ”Sveriges Mästerkock VIP” 2022. Nu drömmer han om att själv laga mat på restaurangen han driver i Stockholm.

– Just nu gör jag mest grejer runtomkring, men drömmen är att få stå mer i köket med kockarna, säger Jesper Blomqvist efter vinsten. 

Årets säsong av TV4:s ”Sveriges Mästerkock VIP”, programmet där kändisar gör upp om vem som är den bästa matlagaren, är över. Trots en jämn final – där båda finalisterna fick både ris och ros från juryn – blev det tidigare fotbollsspelaren Jesper Blomqvist som lyckades imponera mest och därmed plocka guldet. Floristen och tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson fick nöja sig med silvermedaljen. 

– Jag är otroligt överraskad och glad, det har varit en så rolig grej att vara med om, säger Jesper Blomqvist efter vinsten. 

Matintresset väcktes under fotbollskarriären

Och trots att de flesta kanske främst sett Jesper Blomqvist iklädd fotbollskläder dribbla en boll, är det inte helt oväntat att han även levererar i köket. Han driver nämligen sedan ett par år tillbaka en populär pizzeria och restaurang på Lidingö i Stockholm – och dessutom står han mer än gärna och rör i kastrullerna även på fritiden. 

– Jag har ett stort matlagningsintresse, och ägnar mig mycket åt det på hemmaplan. Egentligen väcktes det när jag flyttade till Italien för att spela fotboll. Där fick jag uppleva människors kärlek till mat och dryck på riktigt. Att mat kan betyda så mycket mer än att bara ge energi för att överleva, säger Jesper Blomqvist. 

Jesper Blomqvist (t.h) blev vinnare av Sveriges Mästerkock VIP 2022, medan Karl Fredrik Gustafsson (t.v) hamnade på en andraplats. Foto: TV4

”Är van att tävla och bedömas”

Att tävla – och dessutom vinna – i tv var ingenting nytt för Jesper Blomqvist. År 2017 dansade han sig hela vägen till vinst i TV4:s ”Let´s dance”, och 2021 tog han tillsammans med Marcus Allbäck hem vinsten i TV4:s bakprogram ”Hela Sverige Bakar”. Dessutom har han han tävling i blodet från att ha spelat otaliga fotbollsmatcher – både i Sverige och internationellt. 

– Jag är van att tävla och bedömas, de grejerna är inte nya för mig. Jag gillar att vara lite pressad, det där momentet när man känner att det är nu eller aldrig, säger han.

Men att tävla i matlagning var något helt annat. 

– Att tävla i dans och bakning tog jag lite med glimten i ögat, men det var klart tuffare att tävla i matlagning, eftersom det betyder så mycket för mig. Jag kände att jag verkligen ville vara duktig, säger Jesper Blomqvist. 

Jesper Blomqvist

Bor: Lidingö, Stockholm

Ålder: 48

Yrke: Tidigare fotbollsspelare. Driver nu pizzerian ”450 gradi” på Lidingö i Stockholm. 

Aktuell: Som vinnare av ”Sveriges Mästerkock VIP” 2022 

Drömmer om att stå mer i köket

Och trots att han redan före tävlingen lagade mycket mat, blev det hårdträning innan och under inspelningarna. 

– När jag tackade ja tänkte jag att jag ändå har hyfsad koll i köket. Men jag insåg snabbt att det var många grejer jag inte hade koll på. Till exempel hur man gör en bra bearnaisesås eller hollandaisesås. I början tänkte jag ”vad har jag gett mig in på?”, säger Jesper, som framåt kommer att fortsätta att driva pizzerian i Stockholm, men med förhoppningar om att vara mer i köket än han är i dag. 

– Just nu gör jag mest grejer runtomkring, men drömmen är att få stå mer i köket med kockarna, att utveckla menyerna och jobba mer med vinerna. Sedan får man se om det blir något mer ställe i framtiden, säger Jesper. 

Läs mer:

Min mathelg med Karl Fredrik: ”Jag kan fantisera ihop smaker i huvudet” 

Trerätters på 1 timme - ugnsbakad lax och kladdkakerulltårta 

Var indrivare åt mc-gäng – nu driver han Michelinkrog