Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fredrik Johansen.

Han testar 1000 öl varje år

Fredrik Johansen är inte bara sommelier, han är också ölbloggare. Varje år testar och bloggar han om väldigt många öl.

I juni förra året satte sig Fredrik Johansen framför datorn och började blogga om sina öltester. Och det är inte vilken öldrickare som helst vi pratar om - Fredrik testar omkring 1000 öl varje år!

- Jag är lite av en samlare och har testat öl halvseriöst i 4 år. Jag har dem noterade i datorn och till slut tänkte jag att jag skulle dela med mig på en blogg, berättar Fredrik.

Han jobbar som sommelier på restaurang Dahlberg i Helsingborg och i jobbet är det vin och öl som gäller, han rekommenderar båda till maten som serveras men tycker att ölen måste få mer uppskattning.

- Jag gillar verkligen vin också men ölen förtjänar så mycket mer. Dessutom är det enklare att testa öl, den kostar inte lika mycket och man kan testa den med kompisar, dricker man inte upp den så är det inte så mycket pengar som behöver hällas ut.

- Vi är ett gäng som testar öl tillsammans och jag provar verkligen allt, kommer det en ny standardöl på Systemet så testar jag den också. Däremot skriver jag inte om alla öl på min blogg, de noteras bara i datorn.

Med så många öl så måste det vara näst intill omöjligt att ha en favoritöl - eller?

- Skulle jag välja en öl som jag skulle dricka resten av livet så skulle det bli en öl som heter Isabelle Proximus, den finns inte att få tag på längre men den var otroligt bra balanserad med sötma och syra, den var perfekt. Sedan håller jag Thomas Hardys Ale bland de bästa, gärna med något år på nacken, då är den som bäst.
Provningar då, har du någon favorit?

- Vi var några stycken som nyligen testade 8 av ölen som rankas högst på ölrankningslistan ratebeer.com, det var en bra provning. Men många är bra, det är roligt att testa öl!

Läser du andra ölbloggar?

- Jag läser några stycken, den bästa är nog Magnus Barks Ofiltrerat, den är nyhetstät och underhållande! Även Double Bastard BeerBlog, den är också bra!

Länkar

Här hittar du Fredriks blogg - Malt, humle, jäst och vatten

De har testat alla ölkrogar i Sverige - och skrivit en bok om dem!

Svenska storsäljare på ölfronten - vi har hela listan!