Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Han ska representera Sverige i Bocuse d'Or

På torsdagskvällen stod det klart att det blir Jimmi Eriksson som ska representera Sverige i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or. Efter en tuff final mot Christian Siberg var det Jimmi Eriksson som lyckades imponera mest på juryn, och blev den som fick den högsta slutpoängen när tävlingsrätterna bedömts av juryn. 

– Vilken dröm, vilken final. Det här är otroligt stort, säger vinnaren i ett pressmeddelande.

På torsdagseftermiddagen avgjordes finalen i uttagningen till den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or på Restaurangakademin i Stockholm. Det blev Jimmi Eriksson som kammade hem vinsten, medan Christian Siberg hamnade på en andraplats. Vinsten innebär att Jimmi Eriksson ska representera Sverige i den europeiska kvaltävlingen i Budapest i mars 2022, och om han där hamnar bland de 10 bästa tar han sig till den stora världsfinalen i Lyon 2023.  

- Vilken dröm, vilken final. Det här är otroligt stort. Jag kommer att dedikera all min tid till att ge mitt allra bästa och lära från alla fantastiska kockar och experter som är en del av den svenska satsningen i Bocuse d’Or, säger vinnaren i ett pressmeddelande. 

Flera priser i bagaget

Detta är inte första gången som Eriksson belönas för sina insatser som kock. 2016 blev han vinnare i tävlingen ”Årets kock”, och han har dessutom tagit guld i Nordiska Mästerskapen och Global Chef Challenge. Han har i flera år varit lagkapten för svenska kocklandslaget – och arbetar i dagsläget som kreativ ledare hos Stadshusrestauranger i Stockholm, samtidigt som han driver sitt eget företag. 

Jimmi Eriksson har flera vinster i bagaget, bland annat från 2016 då han blev vinnare av ”Årets kock”. Foto: Pelle T Nilsson / Pelle T Nilsson

Vegetariskt och rapsgris på menyn

Under finalen tillagade finalisterna två rätter vardera: en vegetarisk baserad på svamp och potatis, och en rätt med rapsgris som huvudråvara. Efter en tuff final var det Eriksson som hade den totalt högsta poängen när både rätterna serverats till juryn, där bland andra stjärnkockarna Tommy Myllymäki, Jonas Dahlbom och Markus Aujalay stod för bedömningen. Såhär motiverade juryn vinnaren:

”Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har han, med respekt för råvarorna, skapat två tekniskt och vackert utförda rätter med balanserad, intressant och mycket god smak”. 

Juryn bestod av bland andra kockarna Florencia Abella, Tommy Myllymäki och Markus Aujalay.
Juryn bestod av bland andra kockarna Florencia Abella, Tommy Myllymäki och Markus Aujalay.
Juryn bestod av bland andra kockarna Florencia Abella, Tommy Myllymäki och Markus Aujalay.
I en av de två tävlingsrätterna var rapsgris huvudråvaran.
I en av de två tävlingsrätterna var rapsgris huvudråvaran.
I en av de två tävlingsrätterna var rapsgris huvudråvaran.
I den vegetariska rätten var det svamp och potatis som skulle stå i fokus.
I den vegetariska rätten var det svamp och potatis som skulle stå i fokus.
I den vegetariska rätten var det svamp och potatis som skulle stå i fokus.
1 AV 3
Juryn bestod av bland andra kockarna Florencia Abella, Tommy Myllymäki och Markus Aujalay.
Foto: Pelle T Nilsson
2 AV 3
I en av de två tävlingsrätterna var rapsgris huvudråvaran.
Foto: Pelle T Nilsson
3 AV 3
I den vegetariska rätten var det svamp och potatis som skulle stå i fokus.
Foto: Pelle T Nilsson

I och med vinsten tar Jimmi Eriksson över platsen som Sveriges representant i Bocuse d’Or efter Sebastian Gibrand, som i höstas tävlade i den stora världsfinalen i Lyon – där han slutade på en femteplats. 

Läs mer: Matprofilen Tuvessonskan: ”I höst vill jag laga mycket bonnakäk”

Läs mer: Amanda Wiger vinner Allt om Mat:s Instagrampris 2021