Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Optimala fetthalten • Temperaturen • Bästa bröden • Godaste tillbehören
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Hamburgerbröd – det skiljer brioche, potato bun och surdeg åt

Hamburgertrenden är här för att stanna och svenskarna älskar hamburgare i alla dess former. De senaste åren har därför utbudet av hamburgerbröd exploderat och det finns en uppsjö av sorter att välja mellan. Här guidar vi dig genom de olika sorterna. Vad är egentligen skillnaden på brioche och potato bun?

Hamburgerbrödets uppgift är att hålla köttet eller det växtbaserade alternativet samt tillbehör på plats. Brödet ska också dra åt sig smaker från det som brödet fylls med för att ge en saftig hamburgare och en bra helhetsupplevelse. Här får du lära dig skillnaden mellan de olika typer av hamburgerbröd som finns i butik.

”Vanligt” vitt bröd

Hamburgerbrödet vi är mest vana vid är det klassiska luftiga brödet som ofta har sesamfrön på toppen men det finns även helt släta varianter. Brödet bakas ofta på vetemjöl, vatten, jäst och salt. Brödet är neutralt i smaken och har ett luftigt inkråm som har en tendens att bli torrt om det ligger framme för länge. 

Brioche

Ett populärt och trendigt hamburgerbröd som har blivit en favorit för många är det klassiska franska briochebrödet. Degen innehåller ägg och smör vilket ger ett fluffigt, saftigt och smörigt bröd. Många hamburgerbröd som hittas i butik innehåller socker men brioche har ofta en högre sockerhalt vilket gör att brödet kan upplevas som ganska sött.

Surdeg

Surdegstrenden må ha mattats av en aning men det har inte hindrat tillverkarna att numera erbjuda hamburgerbröd med surdeg. Surdeg ger ett lite segare inkråm vilket ger hamburgerbröden på marknaden ett lite annorlunda utseende med matt yta, de påminner om klassiska frallor. Surdegsbröden har inte så mycket sötma i sig så tycker man inte om söta hamburgerbröd är dessa perfekta.

Potato bun

I USA är hamburgerbröd med potatis eller potatismjöl ingen nyhet, men det är först på senare år som det har lanserats i Sverige. Potatis ger brödet en trevlig saftighet och ger mjuka bröd. Smaken är även här ganska neutral och passar till de flesta tillbehören.

Fullkorn

För den som vill ha lite mer tuggmotstånd och fiber finns det hamburgerbröd som bakas med fullkorn. Grövre mjöl ger mer smak till bröden som blir lite mer kompakta än de som bakas på vetemjöl. 

Bakade med potatis

Klassiskt bröd

Briochebröd

Läs också: 

Grilla halloumi – så lyckas du 

Tid och temperatur på grillen 

Stort test av hamburgerbröd