Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foodiesfeed
Foto: Foodiesfeed
Foto: Foodiesfeed
Foto: Foodiesfeed

Guide till basisk mat – livsmedlen du ska välja

Basisk mat – vad är det? Och finns det några fördelar med att äta basiska livsmedel? Forskning visar att det kan finnas hälsofördelar med att äta basisk mat. Här är livsmedlen för att dra ner på sur mat och äta en mer näringsrik kost. 

Att äta efter matens PH-värde innebär att maten delas upp i surt, neutralt och basiskt. Forskning visar att det kan finnas fördelar med att äta mat som har ett basiskt PH-värde, alltså ett värde över sju på skalan. Bland annat visar en rapport att mat med ett högre PH-värde kan öka muskelmassan hos kvinnor och en annan visar att en basisk kost kan vara bra för den som har en kronisk njursjukdom.

Oavsett om PH-värdet har någon direkt hälsoeffekt eller inte så är det hälsosamt att äta mer basisk mat i och med att råvarorna är proteinrika och fulla av vitaminer och mineraler. Att äta mer basisk mat innebär även att man drar ner på sur mat så som processad mat, socker och alkohol vilket vi mår bra av.

Vill du äta en basisk kost ska du äta mer av dessa livsmedel:

Frukt

Grönsaker

Frön

Baljväxter som t.ex linser

Tofu

Nötter

... och mindre av dessa:

Mjölkprodukter

Processad mat

Fisk

Kaffe

Alkohol

Läsk

Läs mer: 7 saker du måste veta om antiinflammatorisk kost

Läs mer: Därför ska du äta mer vegansk mat 

Källor: nationalencyklopedin, healthline, medicalnewstoday, springerlink

Vad är ett PH-värde?

PH-värde är ett mått på hur sur eller basisk en lösning är. Skalan går mellan 0–14 där 7 är ett neutralt värde, allt över det är basiskt (alkaliskt) och allt under är surt.

Artikel från Mitt kök