Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2
Foto: Helén Pe

Guide: Smarta knep när du bakar med choklad

Att baka med choklad är populärt och bakverken uppskattas både till fika och fest - för vem kan tacka nej till en saftig chokladkaka eller en chokladtårta?! Här får du tips på hur du lyckas med chokladbakning och recept på lyxiga kakor och tårtor.

För att få till den där perfekta chokladpajen och chokladtårta är det bra att tänka på några saker - som val av choklad och hur man hanterar choklad som värms. Allt om Mat:s receptmakare och bakprofil Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av sina bästa chokladtips:

Choklad av hög kvalitet

1. Hur viktig är kvaliteten? Välj alltid en choklad av god kvalitet för att få ett så bra resultat som möjligt. Tycker du att chokladen är god att äta som den är? Då kan du använda den att baka med.

Så smälter du choklad

2. Hur smälter jag choklad? Smält i mikro på 600–700 W. Rör om emellanåt. Värms chokladen på för hög värme eller för länge kan den brännas och går inte att använda, så var försiktig. Det går också bra att smälta chokladen över ett vattenbad. Ställ en värmetålig bunke med chokladen över sjudande vatten i en kastrull. Smälts den direkt i kastrullen är det lätt att den bränns.

Vilken chokladtyp passar bäst

3. Vad är bäst, chokladknappar eller choklad i bit? Båda passar till bakning. Chokladknappar är praktiskt eftersom man slipper hacka chokladen och de ger ett fint resultat. Choklad i bit är bra om du till exempel vill riva choklad som garnering över en kaka eller ha större hackade bitar.

4. Vad betyder temperera? All choklad som köps är tempererad. Man tempererar choklad för att den ska bli blank, få rätt hårdhet och bra konsistens. När man tempererar choklad smälter man chokladen till en viss temperatur (det är olika temperaturer för olika sorters choklad). Därefter kyler man ner den för att sedan värma upp den någon grad innan man till exempel gör chokladdekorationer. Ska något doppas i choklad behövs chokladen tempereras för att den inte ska bli brunfläckig när den stelnat.

TIPS

Choklad kan snabbtempereras genom att man först smälter två tredjedelar av den och sedan rör i den återstående tredjedelen. Detta fungerar bra om chokladen till exempel ska hällas över ett bakverk eller ringlas på kakor.

Läs också:

5 underbara recept med choklad - från cookies till fudge brownie 

Konditorns bästa tips när du bakar rulltårta