Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4

Gudrun Schyman: ”Det var otroligt stressande”

Ikväll drar 2022-års upplaga av TV4:s ”Sveriges Mästerkock VIP” i gång, och en av de kända profiler som kommer att sätta sina matkunskaper på prov är Gudrun Schyman. Hennes stora matintresse gjorde att hon tackade ja till att vara med, men den annars ganska lugna och samlade politikern kunde inte ana hur stressande det skulle vara att laga mat i tv.

– Jag kunde hamna i tillstånd att det stod still i huvudet, jag visste inte hur man satte på spisen längre, säger Gudrun Schyman.

Ikväll är det premiär för andra säsongen av TV4:s ”Sveriges Mästerkock VIP”, där kända profiler tävlar mot varandra och gör upp vem som är den bästa amatör-matlagaren. 

En av de som i år tävlar om vinnarplatsen är Gudrun Schyman. Många känner nog till Gudrun i rollen som politiker och klimatprofil, men färre kanske visste är att hon har en stor passion för matlagning. Och det var just därför hon valde att ställa upp i programmet. 

– När jag fick frågan tänkte jag att jag lagar ju ganska mycket mat och tycker det är kul, och dessutom får jag ofta uppmuntran – att det jag gör är gott. Jag tänkte att min roll kunde bli att hylla husmanskosten. När jag är hemma står jag mycket i köket, dessutom är jag aktiv i olika föreningar och har ofta vänner över. Jag tycker att köksbordet är den bästa platsen, där fattas också de bästa besluten. Och då måste det serveras något gott till, säger Gudrun Schyman. 

”Jag är van att planera”

Men trots att Gudrun känner sig bekväm i köket i huset hemma på Österlen, var det en helt annan upplevelse att laga mat i tv – men allt vad det innebär. Hon, som av många uppfattas som en relativt lugn person, kände en stor stress under inspelningarna. 

– Det som var mest stressande var tiden. Jag är van att planera, och börja med maten i god tid. Men här är det ju klockan som styr, det var otroligt stressande. Jag kunde hamna i tillstånd att det stod still i huvudet, jag visste inte hur man satte på spisen längre, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman

Ålder: 74

Bor: Österlen, Skåne

Gör: Politiker

Aktuell med: Tävlande i nya säsongen av TV4:s ”Sveriges mästerkock VIP”, som har premiär den 26/9

 

Annorlunda känsla att få sin mat bedömd

Och något annat som var nytt var att få sin mat bedömd – av andra än sina vänner och familjemedlemmar. 

– Det var en väldigt speciell känsla att få sin mat bedömd. Jag är fascinerad av juryn som känner så mycket smaker, att dom sätter specifika kryddor som jag själv knappt mindes att jag hade haft i. Men det var kul när jag kände att jag var nöjd och sedan fick det bekräftat av dem, säger hon. 

Du har tidigare pratat om köttkonsumtion, att den måste minska och att frågan om kött måste belysas mer än vad den gör i dag. Hur ser du på det nu?

– Vi måste ner med köttkonsumtionen, den har ökat dramatiskt. Tittar man i kokböcker från 70-talet så åt man inte så här mycket kött, utan då åt man kanske en eller två gånger i veckan. Sedan gick man mer efter säsongens varor. Det finns stora vinster att göra, i allt från klimatvinster till folkhälsovinster, genom att dra ner på köttet. 

Tänker du själv på det när du lagar mat, att gå efter säsong?

– Ja, jag lagar gärna grönsaker och odlar till husbehov, mycket potatis, sallad och bönor. Jag tycker det är en härlig känsla att gå ut med en korg och plocka mina egna grönsaker.  Sedan äter jag mycket fisk. Nu är ju dock torsken slut och även sillen är det ont om, men jag lagar gärna fisk. 

Här är alla deltagare i Sveriges Mästerkock VIP 2022:

Jesper Blomqvist, f.d. fotbollsspelare

Yvonne Ryding, Miss Universe.

Kristoffer Triumf, Poddare.

Karl Fredrik Gustafsson, TV-profil.

Gudrun Schyman, politiker.

Elsa Billlgren, Bloggare.

Ellen Bergström, skådespelare och influencer.

Erica Johansson, f.d. friidrottare.

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan