Grilltider för fisk, kött, fågel och grönsaker
Allt om Mat tipsar här om rätt grilltider för allt från grillade grönsaker och fisk och skaldjur av olika slag till grilltid för fläskkött, lamm och nötkött. Guide till rätt grilltid på dina råvaror och goda grillrecept.
Grilltider för olika grönsaker



Recept på grillad majs, zucchini och halloumi med krämig kronärtskockspasta.
Avokado grillas urkärnade i halvor direkt ca 1 minut på varje sida.
Aubergine 1 cm tjocka skivor. Salta och låt ligga ca 10 min för att dra ut beskan. Torka av och grilla direkt ca 5 min på varje sida.
Broccoli- och blomkålsbuketter grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Halloumi ca ½ cm tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Lök små hela knipplökar grillas indirekt ca 10 min. Löken kan också förvällas och sedan grillas direkt ca 5 min.
Majskolvar färska hela, grillas indirekt ca 15 min.
Mangold grillas direkt 2 min på varje sida.
Pak soi grillas i halvor ca 2 min på varje sida.
Paprika halvor, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Portobellosvamp grillas ca 3 min på varje sida.
Sparris grön, grillas direkt ca 4 min runt om.
Spetskål i klyftor, grillas 5–6 min på varje sida.
Vegoburgare, färska, grilla direkt ca 3 min på varje sida
Vegoburgare, frysta, grilla indirekt ca 6 min på varje sida. Grilla direkt 1 minut på varje sida så att de får fin färg.
Vegokorv, grilla direkt runtom ca 5 min. Kontrollera vad "skinnet" är tillverkat av så att det inte smälter över glöden, grilla i så fall indirekt.
Zucchini ca 2 cm tjocka skivor, grillas direkt ca 3 min.
Tofu ca ½ cm tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Grilltider för fisk och skaldjur



Recept på grillad tonfisk med räk- och gurksallad.
Abborre hel, grillas direkt ca 10 min på varje sida.
Blåmusslor grillas indirekt ca 8 min.
Fiskfiléer tunna, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Gös hel, grillas indirekt ca 15 min på varje sida.
Havskräftor kokta, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Hummer kokt, grillas direkt ca 3 min enbart på köttsidan.
Lax i bit ca 500 g, grillas indirekt ca 8 min på varje sida. Portionsbit, ca 125 g, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Makrill hel, grillas direkt ca 12 min på varje sida.
Pilgrimsmusslor råa, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Räkor kokta, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Tonfisk portionsskiva, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Torskfilé med skinn, grillas ca 5 min enbart på skinnsidan.
Läs också: Guide till elgrill
Grilltider för kyckling



Grillad kyckling med varm couscoussallad och myntasås
Halv kyckling grillas indirekt ca 25 min på varje sida, till 80° innertemperatur.
Hel kyckling ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min, till 80° innertemperatur.
Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runtom, tills de är genomgrillade.
Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, till 70° innertemperatur.
Kycklingklubbor grillas indirekt ca 30 min runtom, tills de är genomgrillade.
Kycklingvingar grillas indirekt 10–15 min runtom.
Grilltider för lamm



Recept av Johan Backeus på grillat lamm med tomatsallad, syrad lök och friterad färskpotatis.
Grillspett grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Lammfärsburgare grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Lamminnerfilé ca 150 g, grillas direkt 6 min runt om, till 60° innertemperatur.
Lammkotletter grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Lammrostbiff ca 400 g, grillas indirekt runtom, till 60° innertemperatur.
Lammstek hel med ben ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 1 1/2 timme runtom, till 70° innertemperatur.
Lammytterfilé hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runtom, till 60° innertemperatur.
Läs också: Vin som passar till grillat - expertens tips
Grilltider för nötkött



Recept på grillad flankstek med Café de Paris-sås
Entrecôte ca 1 1/2 cm tjock skiva, grillas direkt 2–3 min på varje sida.
Flankstek ca 3 cm tjock, grillas direkt ca 15 min runt om, till innertemperatur 55°.
Hamburgare ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt 5 min på varje sida.
Högrev förkokt ca 1 1/2 kilo i bit, grillas direkt 15 min runt om.
Oxfilé hel, grillas indirekt ca 45 min runtom, till 55° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Ryggbiff i skivor ca 1 1/2 cm, grillas direkt 2–3 min på varje sida.
Grilltider för fläskkött



Grillad fläskfilé med mortadella, grillade grönsaker och timjansky
Fläskfilé hel ca 600 g, grillas indirekt ca 25 min runtom, till 68° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Fläskkarré förkokt hel ca 1 kilo, grillas direkt ca 10 min, till 75° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Fläskkotlett ca 2 cm utan ben, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Tunna revbensspjäll (spare ribs), förkokta, grillas direkt 10 min.
Tjocka revbensspjäll förkokta, grillas direkt 10 min på varje sida.