Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillgott med Paolo

Paolo Roberto grillar med hela stan bakom ryggen. I sin nya kokbok bjuder han familj, grannar och vänner på härliga italienska grillmenyer som får det att vattnas i munnen.

Från trängseln och trafiken på Hornsgatan med sina kvarterskrogar, butiker och kondis tar det ungefär en minut att gå till en annan tidsepok, ett annat tempo. Kvarteret där Paolo Roberto och hans familj bor består av byggnader från 1700- och 1800-talet, kullerstenar och egna täppor. Plus en betagande utsikt över Stockholm.

 – Det var när vi hade flyttat hit från vår lägenhet som jag upptäckte detta med att grilla, berättar Paolo. En dag kände jag lukten av rök och jag tittade ut för att se om något brann. Då stack en granne upp huvudet ovanför häcken och ropade: Jag vann! Han var den förste i kvarteret som grillade den våren. Jag hakade förstås på och nu är jag också med i tävlingen.

 Paolo står och trär grönsaker på spett i köket i familjens radhus. Lena har dukat fram kaffe och bullar på matbordet som består av en grov träskiva från 1700-talet lagd på två vita bockar. Enzo och Elisa är på dagiset som ligger ett stenkast bort. Ute i täppan väntar klotgrillen.

 – Vi grillade aldrig förut, fortsätter Paolo, det fanns liksom inte. Grillat blev ett nytt sätt att laga mat på som var roligt att gå in i. 

 Lena lägger till: 

 – Om det är fint väder grillar vi även om det är en vanlig vardag. Grilla är lätt och man kan göra det när andan faller på – till exempel när man känner dofterna från grannens grill!

 – Scampi och bläckfisk är absolut grillfavoriter, säger Paolo, det har vi alltid i frysen. Annat vi gillar att grilla är lamm och fisk, gärna röding. Enzo älskar lamm, han gnager benen till ingenting finns kvar.

 – Grillad ost som halloumi eller pecorino grillar vi gärna för att ge rätten mer salt och bredd, säger Lena. Paolo rynkar på ögonbrynen år halloumin, ”den är ju grekisk”.

 Grannarna på Skinnarviksberget är viktiga. På somrarna grillar man gärna tillsammans, det finns en gemensam utemöbel på gården. Städdagen i maj avslutas alltid med grillmiddag, kräftor och grillat avnjuts gemensamt senare på sommaren.

 Grönsaker är ett nödvändigt komplement till grillat kött och fisk. Paolo odlar egna grönsaker och kryddväxter – tomater, rucola, vaxbönor, sallad, basilika, potatis. Han förgror inomhus, det står krukor i alla fönster, och sedan planterar han ut plantorna i täppan.

 – Min nya kokbok handlar om människor som är viktiga i mitt liv och som jag delat bord med. Grillrecepten kommer från mina fastrar i Maddaloni, precis som recepten i min förra kokbok. Jag älskar att laga mat och samlar alltid på recept men just nu har jag ingen ny kokbok i tankarna, säger Paolo.

Laga från Paolos nya bok:

Tonno alla brace

Risotto alla marinera

Grillar helst zucchini

Namn: Paolo Roberto.

Ålder: 40.

Familj: Hustru Lena, barnen Enzo, 5, och Elisa, 2.

Bor: Radhus på Södermalm i Stockholm.

Gör: Företagare, boxningspromotor, kokboksförfattare, filmskådespelare.

Aktuell: Med nya kokboken ”Mina gästers mat. Grillmenyer från Skinnarviksberget”, Bonnier Fakta.

Favoritgrönsak på grillen: Zucchini marinerad i vitt vin, olja, vitlök och oregano.