Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”När jag bjuder på detta är det alltid det godaste alla ätit”
2 AV 2

Grillexperterna: Så ska du tänka när du köper grillkol

Att köpa grillkol kan tyckas vara en enkel uppgift – men visste du att det är stor skillnad mellan olika typer av kol? Här förklarar tre grillexperter vad som skiljer ett billigt och dyrt kol åt, och vad som faktiskt blir skillnaden i allt från grillupplevelsen till smaken på maten.

Spana in den stora grillkolsguiden här och bli ett proffs inför årets grillsäsong! 

Att grilla hör våren och sommaren till, och det finns en rad faktorer att tänka på för att grillningen ska bli lyckad. Allt från val av grill och verktyg, till val av kött och tillbehör ska klaffa för en maxad upplevelse.  

”Grillupplevelsen börjar med kolet”

Ett fenomen som växer allt mer är medvetna val av grillkol. För många kan det kännas som en självklarhet att köpa kol i storpack på bensinmacken eller i mataffären, men visste du att det i dag finns en rad olika varumärken som tillverkar kol av olika kvalitet – och i olika prisklasser? 

Jessie Sommarström, vinnare av Årets kock 2022, är en sann grillfantast. För henne startar grillupplevelsen redan när man öppnar kolpåsen, och därför investerar hon gärna i ett bättre kol av hög kvalitet när hon tänder grillen för att tillaga en god middag.   

– Jag tycker att hela upplevelsen kring grillningen är viktig, den börjar redan när man packar upp en påse med fint kol. Det är en helt annan upplevelse än när du köper en stor säck från macken som dammar. Det är en annan doft, ger maten en fin smak och det har en mycket längre brinntid vilket gör det lättare att lyckas med grillningen. Dessutom blir det inte en enorm rökutveckling när du grillar. Köper du ett kvalitativt kol så för du det du betalar för, säger Jessie Sommarström. 

Jessie Sommarström, kock på Urban Deli, tycker att ett kvalitativt grillkol höjer hela grillupplevelsen.Jessie Sommarström, kock på Urban Deli, tycker att ett kvalitativt grillkol höjer hela grillupplevelsen.Jessie Sommarström, kock på Urban Deli, tycker att ett kvalitativt grillkol höjer hela grillupplevelsen.
Jessie Sommarström, kock på Urban Deli, tycker att ett kvalitativt grillkol höjer hela grillupplevelsen. Foto: Samuel Unéus

Binchotan – japanskt kol som inte skapar os

Hon menar att det i dag finns en uppsjö av olika kolsorter, och att det handlar om smak och tycke när man ska välja samt vad man ska grilla . När Jessie själv grillar använder hon ofta en japansk bordsgrill, i den grillar hon gärna med ”birchotan”, som är ett svenskt hantverksmässigt kol från Norrland som tillverkas av björkved av hög kvalitet. Namnet ”birchotan” är en hyllning till det kända japanska grillkolet ”binchotan”, som är ett extremt hårt kol som tillverkas av vit ek enligt japansk traditionell metod och främst utmärker sig för att inte skapa os och ha en extremt lång brinntid. 

– Det utsöndrar nästan ingen rök, och brinner väldigt väldigt länge, säger hon. 

 

Så tillverkas grillkol

Grillkol kan framställas från olika typer av träslag, exempelvis björk. Innan kolningen kan börja behöver veden vara helt torr. Förr var det vanligt att kol tillverkades i kolmilor, i dag är det vanligt med kolugn, som är ett snabbare alternativ. Det krävs att milan eller ugnen håller hög temperatur och inte släpper in för mycket syre för att kol ska kunna bildas. 

 

Ett kol av högre kvalitet är mer välsorterat, tillverkas av bra trä och genomgår hantverksmässig process och blir därför i regel dyrare än ett ”standardkol”. Jessie menar att man därför kan välja sina tillfällen när det kommer till kol av högre kvalitet.

– Det beror ju helt på vad du ska grilla, ska du grilla några korvar till lunch så fungerar det med ”mack-kol”, säger Jessie. 

Kvalitativt kol går att släcka och använda igen

Men samtidigt som ett högkvalitativt kol kostar mer, så menar Jessie att det finns fördelar som gör att prisskillnaden kanske inte behöver bli så stor.

– Det som är positivt med ett högkvalitativt kol är att du kan släcka det och använda igen, du behöver inte låta det brinna ut. Ett kol av sämre kvalitet har i princip redan brunnit ut när du grillat klart, säger hon. 

”Att tillverka bra kol är ett hantverk”

Jesper Ekman driver Kolbruket Gylteryd i Värmland, där han sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka tillverkar kol av björk från skogar i närområdet – som han sedan säljer lokalt. För cirka två år sedan köpte han och hans pappa en begagnad ugn, som de rustade upp och som nu står placerad på hans gård och går varm året runt. Att få fram kolet är inget som görs i ett kick, utan det krävs tid och tålamod. 

– Att tillverka bra kol är ett hantverk. Under bra förutsättningar tar det omkring tre till fyra dagar att få fram kol, men under vintern när träet är fuktigt kan det ta runt en vecka, säger Jesper Ekman.

Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka tillverkar Jesper Ekman kol av björk från skogar i närområdet i sin kolugn.Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka tillverkar Jesper Ekman kol av björk från skogar i närområdet i sin kolugn.Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka tillverkar Jesper Ekman kol av björk från skogar i närområdet i sin kolugn.
Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka tillverkar Jesper Ekman kol av björk från skogar i närområdet i sin kolugn. Foto: Jesper Ekman

Olika typer av grillkol – det är skillnaden

– Småskalig koltillverkning ger i regel dyrare kol än industriell tillverkning, eftersom det kräver mer noggrann bevakning, reglering och sortering. 

– Högkvalitativ kol ryker i regel inte lika mycket som industriellt tillverkad kol.

– Ju större kolbitar desto högre värme kan hållas, det gör att stora kolbitar glöder länge. 

– Stora bitar kol kan även släckas och återanvändas. 

– Att handla småskaligt tillverkad kol är ofta bättre för miljön, då man kan härleda träets ursprung mer noggrant, vilket kan vara svårare i en större industri. 

 

Fler och fler intresserar sig för grillkol

Den senaste tiden har trenden att köpa närproducerad och miljömärkt mat vuxit sig allt starkare. Många vill exempelvis veta var köttet man äter kommer ifrån, och väljer bort att köpa grönsaker som färdats över hela jorden. Jesper tycker sig de senaste åren ha sett att personer även intresserar sig mer och mer för miljöaspekten när det kommer till att köpa grillkol. 

– När man köper kol från macken så vet man inte riktigt vad det är man grillar med, det kan vara vad som helst, och det är lite tveksamt var allt kommer ifrån. Om man använder ett kol från en mindre produktion så vet man exakt var det kommer ifrån. Jag tror att personer mer och mer vill veta vad det är man egentligen har under sin mat på grillen, säger han. 

Det tar ungefär 3 till 7 dagar at tillverka kol – beroende på hur fuktig veden är.Det tar ungefär 3 till 7 dagar at tillverka kol – beroende på hur fuktig veden är.Det tar ungefär 3 till 7 dagar at tillverka kol – beroende på hur fuktig veden är.
Det tar ungefär 3 till 7 dagar at tillverka kol – beroende på hur fuktig veden är. Foto: Jesper Ekman

Något som ofta skiljer ett kol av hög kvalitet mot ett ”standardkol” är storleken på bitarna. I en småskalig produktion görs ofta större bitar, som glöder längre än de mindre bitar som ofta produceras i större industrier.  

– I en mindre produktion kan du kontrollera mer, och sortera mer noggrant. Vi gör stora kolbitar som håller hög värme, brinner länge, och som kan återanvändas. De blir också extremt hårda. Det är användarvänligt och du behöver inte använda tändvätska, säger Jesper.

 

Håll utkik efter FCS- och SIS-märkning

Om du vill grilla mer miljövänligt ska du leta efter kol som är märkt med FSC (Forest Stewardship Council), vilket är en märkning för hållbara skogsprodukter. Om kolet också har SIS-märkning innebär det att kolet inte kommer från kemiskt behandlat trä. Icke-miljömärkt grillkol kan komma från ohållbar skogsavverkning och kan dessutom innehålla skadliga ämnen. 

Källa: Vattenfall.se & Naturvårdsverket

 

Val av kol har betydelse för smaken

Johan Fritzell har länge varit en stor grillfantast. Han driver amerikanska barbecue-restaurangen ”Holy Smoke” i Höganäs i Skåne, och har också släppt grillboken ”Ingen eld utan kött”. Han menar att valet av kol har betydelse för smaken på maten som grillas – särskilt när det gäller sådant som ska ligga länge på grillen. 

– Om du bara så grilla något snabbt spelar det inte så stor roll, men mat som har längre kontakt med grillen kommer att påverkas i smaken. Olika kol har olika karaktär, och släpper ifrån sig olika aromer. Det handlar om vad det är för träslag och hur den är milad, säger Johan Fritzell. 

Johan Fritzell menar att för att hitta ett kol som passar en själv, är det bäst att testa sig fram bland dagens stora utbud.Johan Fritzell menar att för att hitta ett kol som passar en själv, är det bäst att testa sig fram bland dagens stora utbud.Johan Fritzell menar att för att hitta ett kol som passar en själv, är det bäst att testa sig fram bland dagens stora utbud.
Johan Fritzell menar att för att hitta ett kol som passar en själv, är det bäst att testa sig fram bland dagens stora utbud. Foto: David Back

Värt att lägga lite mer pengar

Johan tycker också att det är en fördel med kolbitar som är stora och blir extremt varma, och tycker att det kan vara värt att lägga lite mer pengar. 

– Det tar tid att mila kol, och ju långsammare process desto hårdare blir kolet och desto större blir bitarna. Riktigt bra kol är nästan hårt som glas, och håller extremt hög värme under en lång tid. I dag finns ett enormt utbud av kol, man får testa sig fram och hitta det man tycker passar en själv, säger Johan. 

Läs mer:

Tid & temperatur på grillen – så lång tid behöver kött, kyckling, fisk och grönsaker

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

Premium: Här är bästa vinbarerna i storstäderna – stor guide