Grilla kyckling – så får du perfekt resultat varje gång
Vilken del av kycklingen är bäst att grilla? Hur undviker man att kycklingen blir torr? När riskerar man att bli sjuk? Krögaren och tv-kocken Sandra Mastio ger sina bästa tips och trix på hur du lyckas med grillningen av kyckling i sommar.
Kyckling som grillas på rätt sätt blir saftig och smakrik men kyckling som grillas på fel sätt blir torr och tråkig. Det finns några fallgropar att undvika när du grillar kyckling och misskötsel av hygienen är en av dem. Eftersom kyckling kan innehålla campylobacter som kan orsaka tarm- och magsymptom är det viktigt att tänka lite extra både på förberedelser och hur kycklingen tillagas.
– Med kyckling får man tänka ett varv till, hygienen när man förbereder grillningen är jätteviktig. Tänk på att ha en separat skärbräda och att diska av den ordentligt, inte bara skölja av den. Kycklingen ska upp i 70-72 grader för att den ska vara säker att äta. Kyckling på ben ska upp till 80–82 grader.
Så grillar du kyckling på bästa sätt
Även om kycklingfilé är populärt att lägga på grillen förespråkar Sandra andra delar av kycklingen som enligt henne ger ett bättre resultat.
– Kycklinglår är ett mörkare kött som har en helt annan struktur och tål högre temperatur än filé. Jag grillar gärna kycklinglår med skinn. Grillar man skinnet krispigt så blir det jäkligt gott. Lårfilén är mycket mer smakrik än vad filén är, filén smakar mest av det du väljer att smaksätta den med. Att grilla hel kyckling har också en poäng, det blir jättegott. Men där får man tänka på att filén inte ska vara riktad ner mot värmen hela tiden utan att man vänder på kycklingen ofta. De flesta har inte det tålamodet när man ska grilla men lårfilé går snabbt.
Enkla knepet när du grilla kycklingfilé
Mer tåliga kycklingdelar som lårfilé grillar Sandra på direkt värme men med kycklingfilé är hon lite mer försiktig.
– Det handlar inte om många sekunder innan det blir för mycket grillat så då kör jag på indirekt värme. Jag delar ofta filéer på längden så filén blir tunnare. Det är svårt att få en hel kycklingfilé att inte bli torr någonstans, är mitten klar så är ofta kanterna torra. Men delas den på längden så blir det lättare. Behandla gärna ytan med olivolja innan du grillar.
Vanligaste misstaget
Att man inte vågar prova att grilla andra delar än filé tycker Sandra är det största misstaget folk gör när de ska grilla.
– Många är bekanta med kycklingfilén och det känns tryggt och bra. Men genom att välja en annan del av kycklingen så får du mycket, mycket högre smak och ett tåligare kött. Man tror att det är enklare med filé men det är faktiskt mycket lättare med andra delar. Och det är jättetråkigt om det inte blir bra när man väl grillar, risken är stor att filén blir torr.
Smaker och tillbehör
Kyckling är en ganska neutral råvara som passar till många olika smaker. Men Sandra tycker att kyckling passar bäst med asiatiska smaker.
– Jag gör gärna en dressing på ingefära, chili, sesamolja och vinäger. Jag är varm förespråkare för sallader och till kyckling är det gott med en risnudelsallad med morot, vårlök och asiatisk dressing. Och så lägger man kycklingen i tunna skivor ovanpå. Det är så gott! Jag hade toppat med två krukor koriander men det är en vattendelare så det kan man skippa om man vill.
Tips – använd termometer
Använd termometer för att vara säker på att kycklingen är klar, det är ingen rolig överraskning att ta en tugga av kycklingbenet och upptäcka att det inte är färdigt.
Grillade lårfiléer
Grillad kycklingfilé
Helgrillad kyckling
Risnudelsallad
Läs också:
Grillad halloumi – så lyckas du