Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Drevstam

Grilla japanskt: Yakitor och yakiniku för finsmakare

Yakitorispett, grillad yakiniku och mjuk aubergine med sesamdressing – smakrika grillrätter från Japan. Servera rätterna var för sig eller gör alltihop på en buffé, då räcker recepten till 6–8 personer.

Yakiniku - grillad entrecote med ponzudipp

Foto: Charlie Drevstam

 Recept på yakiniku med ponzudipp.

Yakitorispett - marinerade kycklingspett med het frötopping

Foto: Charlie Drevstam

 Recept på yakitorispett.

Grillad majs med yuzumajonnäs

Foto: Charlie Drevstam

 Recept på grillad majs med yuzumajonnäs.

Gurka och rättika med misodressing

Foto: Charlie Drevstam

 Recept på gurka och rättika med misodressing.

Grillad aubergine med mustig sesamsås

Foto: Charlie Drevstam

 Recept på grillad aubergine med sesamdressing.

Pepprig fröblandning: Shichimi togarashi

God att strö över asiatiska rätter.

10 min, ca 1 1/2 dl:

1 bit torkad pomerans

2 msk sichuanpeppar

2 ½ msk koreanskt chilipulver (gochugaru)1 msk asiatiska torkade små chil

1 tsk mald ingefära

1 ark norialger

1 tsk svarta vallmofrön

1 msk rostade sesamfrön

1 msk hampafrön

Gör så här:

1. Riv pomeransskalet. Mixa eller mortla alla kryddor utom sesam- och hampafrön.

2. Tillsätt sesam- och hampafrön och mortla grovt, det ska fortfarande vara en del hela frön i blandningen. 

Att dricka till japansk grill

Temple Garden Yuzu Ale (11894) Japan, 38:90 (33 cl). Spännande japanskt öl bryggt med bland annat citrusfrukten yuzu. Citrusfriskt, lätt kryddigt, balanserad beska.

eller

Jämtlands Bärnsten (1307) Sverige, 19:90 (33 cl). Lageröl med brödig, lätt kryddig karaktär, god fruktighet och beska, finstämda aromatiska toner.

Alkoholfritt:

Störtebeker 1402 0,5 % (1900) Tyskland, 11:90 (33 cl). Eko-öl med frisk, lite syrlig smak med -toner av citrus och örter.

Japanska matvaror - liten ordlista

Mirin – sött risvin.

Miso – pasta gjord på soja, -vatten, salt, ris eller korn.

Gari – inlagd ingefära.

Furikake – japansk kryddblandning med bland annat -sesamfrön och alger.

Wasabi – japansk pepparrot.

Sichuanpeppar – kryddigt parfymerad asiatisk peppar.

Norialger – alger som köps i små bitar på påse eller i ark.

Kombualger – alger som passar till buljongkok.

Shiso – aromatiska gröna blad, finns även i mindre krassesort.

Yuzu – japansk citrusfrukt som påminner om en parfymerad blandning av citron och mandarin. Finns sällan att köpa färsk, men yuzujuice finns i välsorterade livsmedelsbutiker. 

Ponzu – en japansk dippsås av yuzujuice, soja, risvin och risvinäger. Den kan serveras till kött, tempura eller på en sallad.

Av: Tove Nilsson Foto: Charlie Drevstam