Grilla japanskt: Yakitor och yakiniku för finsmakare
Yakitorispett, grillad yakiniku och mjuk aubergine med sesamdressing – smakrika grillrätter från Japan. Servera rätterna var för sig eller gör alltihop på en buffé, då räcker recepten till 6–8 personer.
Yakiniku - grillad entrecote med ponzudipp
Recept på yakiniku med ponzudipp.
Yakitorispett - marinerade kycklingspett med het frötopping
Grillad majs med yuzumajonnäs
Recept på grillad majs med yuzumajonnäs.
Gurka och rättika med misodressing
Recept på gurka och rättika med misodressing.
Grillad aubergine med mustig sesamsås
Recept på grillad aubergine med sesamdressing.
Pepprig fröblandning: Shichimi togarashi
God att strö över asiatiska rätter.
10 min, ca 1 1/2 dl:
• 1 bit torkad pomerans
• 2 msk sichuanpeppar
• 2 ½ msk koreanskt chilipulver (gochugaru)1 msk asiatiska torkade små chil
• 1 tsk mald ingefära
• 1 ark norialger
• 1 tsk svarta vallmofrön
• 1 msk rostade sesamfrön
• 1 msk hampafrön
Gör så här:
1. Riv pomeransskalet. Mixa eller mortla alla kryddor utom sesam- och hampafrön.
2. Tillsätt sesam- och hampafrön och mortla grovt, det ska fortfarande vara en del hela frön i blandningen.
Att dricka till japansk grill
Temple Garden Yuzu Ale (11894) Japan, 38:90 (33 cl). Spännande japanskt öl bryggt med bland annat citrusfrukten yuzu. Citrusfriskt, lätt kryddigt, balanserad beska.
eller
Jämtlands Bärnsten (1307) Sverige, 19:90 (33 cl). Lageröl med brödig, lätt kryddig karaktär, god fruktighet och beska, finstämda aromatiska toner.
Alkoholfritt:
Störtebeker 1402 0,5 % (1900) Tyskland, 11:90 (33 cl). Eko-öl med frisk, lite syrlig smak med -toner av citrus och örter.
Japanska matvaror - liten ordlista
Mirin – sött risvin.
Miso – pasta gjord på soja, -vatten, salt, ris eller korn.
Gari – inlagd ingefära.
Furikake – japansk kryddblandning med bland annat -sesamfrön och alger.
Wasabi – japansk pepparrot.
Sichuanpeppar – kryddigt parfymerad asiatisk peppar.
Norialger – alger som köps i små bitar på påse eller i ark.
Kombualger – alger som passar till buljongkok.
Shiso – aromatiska gröna blad, finns även i mindre krassesort.
Yuzu – japansk citrusfrukt som påminner om en parfymerad blandning av citron och mandarin. Finns sällan att köpa färsk, men yuzujuice finns i välsorterade livsmedelsbutiker.
Ponzu – en japansk dippsås av yuzujuice, soja, risvin och risvinäger. Den kan serveras till kött, tempura eller på en sallad.
Av: Tove Nilsson Foto: Charlie Drevstam