Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grillade grönsaker - recept och tips från matexperten
Grillade grönsaker - recept och tips från matexperten
Grillade grönsaker - recept och tips från matexperten
1 AV 2
Vi alla har gjort dessa misstag
2 AV 2
Grillade grönsaker - recept och tips från matexperten
Foto: Lennart Weibull och Helén Pe

Grilla grönsaker - recept, guide och expertens tips

Grilla grönsaker - som huvudrätt eller som tillbehör till grillat kött, grillad fisk eller kyckling. Allt om Mat guidar här till hur du grillar och smaksätter olika typer av grönsaker och får önskat resultat varje gång.

Grillade grönsaker är så mycket mer än sönderbrända majskolvar och torra aubergineskivor. Du kan nämligen lägga i princip vilken grönsak som helst på grillen och sedan njuta av en riktigt god grillrätt. Det gäller dock att prepparera grönsakerna - ansa, krydda och eventuellt marinera dem, så att deras goda smaker kommer till sin rätt.

Gunilla von Heland, mångårig medarbetare, receptmakare och matexpert på Allt om Mat delar här med sig av knepen som hjälper dig grilla grönt och gott under hela säsongen.

Vilka grönsaker kan man grilla?

– Nästa alla grönsaker går att grilla, till och med gurka, däremot är det vissa salladssorter med mjälla tunna blad som inte blir bra på grillen. Men romansallad fungerar utmärkt att grilla i hastigt i klyftor. 

– Gurkan kan skäras i avlånga bitar, kärnas ur och saltas innan så att de vattnar ur sig. Grilla den över het glöd snabbt, då får den grillsmak men blir inte mjuk, det blir riktigt gott. 

Det finns även en del grönsaker som kan ligga länge på grillen men då på lite lägre värme och med lock. Rotselleri är ett bra exempel som blir otroligt gott!

Salta ur grönsakler med mycket vätska

Grönsaker och frukter som innehåller mycket vatten bör saltas ur innan de grillas, t ex zucchini, gurka och melon. Skiva upp, strö lite salt på snittytorna. Låt saltet ligga på grönsakerna till dess små vattendroppar dyker upp. Torka eller badda därefter av det du ska grilla med hushållspapper.

Grillad gurka

Gunilla von Heland grillar gärna rotselleri när hon grillar grönt. Receptet hittar du här nedan.
Gunilla von Heland grillar gärna rotselleri när hon grillar grönt. Receptet hittar du här nedan.
Gunilla von Heland grillar gärna rotselleri när hon grillar grönt. Receptet hittar du här nedan.
1 AV 3
Foto: Helén Pe / Helén Pe / BMB
2 AV 3
Foto: Wolfgang Kleinschmidt / Wolfgang Kleinschmidt / BMB/Allt om Mat
3 AV 3
Gunilla von Heland grillar gärna rotselleri när hon grillar grönt. Receptet hittar du här nedan.

Hur ska man krydda grönt som ska grillas? 

– Det lätt att grilla spetskål eller fänkål i klyftor, sparris, då gärna i ett halster, broccoli, aubergine, paprika mm och bara salta, peppra och pensla med lite olivolja. Möjligen lite vitlök och örter som timjan eller i oljan som grönsakerna penslas med. Sen sätter grillen tillräckligt med smak på grönsakerna, säger Gunilla von Heland och fortsätter:

– Inget är egentligen svårt när det gäller att grilla grönsaker. Känn med en potatissticka att de är klara. 

Några tips: Grilla grönsaker som sparris eller mindre skivor/bitar i halster eller trä upp grönsakerna på spett - det underlättar så man slipper bli irriterad när bitarna ramlar genom gallret.

Grillad tofu och grillad rotselleri

Här hittar du två av Gunillas grillade grönsaksfavoriter:

Vad är viktigast att tänka på när man grillar grönsaker?

– Det enda man kan behöva tänka lite extra på är tjockleken på rotfrukterna och grönsakerna. Ju tjockare skivorna eller bitarna är desto längre tid på grillen och lägre värme. Det är bra att inte skära för tunt då kan de lätt brännas, bli torra eller falla ner i glöden. Använd indirekt värme om de inte är klara men har fått färg.

Vilka såser och tillbehör tycker du passar generellt till grillade grönsaker?

– Till grönsakerna passar röror och krämiga såser eller en marinad som de läggs ner i efter grillningen. Bland det enklaste att grilla är nog padronchili de går relativt fort att grilla, läggs som de är hela på grillen och får gärna bli lite brända. En annan favorit är grillad aubergine som blir utomordentligt god med en misodressing. Till grillade palsternackor, morötter, spetskål eller blomkål passar en crème fraiche eller gräddfilssås med dill och citron. Hollandaise, bearnaise och bbq-såser passar bra men var försiktig med alltför söta såser. 

Recept på sås till grillade grönsaker

Recept på grillade grönsaker

Grillade grönsaker med tabbouleh

Grillad avokado & aubergine

Grillad rotselleri

Grillad efterrätt

Läs också:

Grilla halloumi och grillost - kockens bästa tips 

Allt du behöver veta om marinader

Tider och temperaturer när du ska grilla - fisk, kött, kyckling och grönsaker