Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 4
Vi alla har gjort dessa misstag
2 AV 4
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Foto: Byrå Blinka Blå
4 AV 4
Foto: Shutterstock

Grilla fläskkött – så får du perfekt resultat varje gång

Hur grillas fläskfilé och karré på bästa sätt? Vilka är de vanligaste misstagen? Och vilka smaker passar bäst till? Krögaren och tv-kocken Sandra Mastio ger sina bästa tips och knep på hur du lyckas med grillningen av fläskkött i sommar. 

Fläskkött är en vanlig del av svensk husmanskost och styckningsdetaljerna är många. Fläsksida, revbensspjäll och kotlett är bara några av dem. Oavsett vilken del du väljer att grilla så tycker kocken Sandra Mastio att det viktigaste är att tänka på att välja kött av bra kvalitet. 

– Produkten i slutändan kan aldrig bli bättre än det du lägger på grillen så välj bra kött när du handlar för att få ett bra resultat.

Förbered köttet på bästa sätt

Att lägga köttet i marinad gör man för att köttet ska få mer smak och färg men det kräver att du är ute i god tid.

– Har du 1–2 dagar på dig så är det värt att marinera. Men för att det ska ta smak av marinaden så är det inte lönt att göra det 30 minuter innan. För att ett kött ska kunna absorbera smakerna så kräver det tid. Och även att man gör lite åverkan på köttet, sticker lite hål i det och lägger det i en tajt packad påse. Då händer det något med smakerna.

Sandra Mastio använder själv sällan marinad när hon grillar utan föredrar att använda en glaze som hon penslar på köttet i slutet av grillningen.

– Jag tycker att det är bättre att grilla köttet och få fram köttets smak och sedan lyfta det med en glaze, dressing eller gremolata. Generellt så tycker jag att det bästa är att grilla köttet med lite olivolja och salt och sedan smaksätta råvaran. Risken med marinad som kanske innehåller socker är att köttet blir bränt. Det är samma risk med glaze om du har på den för tidigt så ha på den i slutet.

Viktigt att tänka på när du grillar fläskkött

Fläskkött är ofta ganska fettsnålt vilket gör att det riskerar att bli torrt. Sandra föredrar att grilla styckningsdelar som är lite fetare.

– Jag tycker att man ska välja en del med ganska mycket insprängt fett, som till exempel karré. Det är den bästa grilldelen när man pratar gris enligt mig. Där har du ofta jättefin marmorering som gör köttet saftigt. Det vanligaste är att man grillar skivor och det krävs inte många minuter för att det ska bli färdigt. Fläsk ska inte vara rosa men får inte heller bli överkört så det gäller att ha hög temperatur på grillen och sedan räcker det oftast med 1–2 minuter per sida beroende på hur stora bitarna är. Karré grillas på direkt värme.

Grilla fläskfilén hel

Fläskfilé är en storfavorit i många hushåll och bästa sättet att grilla den är att lägga på den hel på grillen.

– Kotletter eller medaljonger av fläskfilé blir inte så roliga att grilla. Kör hellre fläskfilén hel. Folk är ofta livrädda för att fläskkött inte ska vara färdigt och låter det gå upp till 70 grader. Men där vill jag sticka ut hakan och säga att det inte behöver vara 70 grader. Griskött är allra godaste när det ligger mellan 60–65 grader och då har alla bakterier dött. Köttet måste dock vara svenskt. Vi ska behandla köttet med respekt och få ut mesta möjliga av det. Våga gå ner någon enstaka grad i fettsnålt fläskkött framför allt. Då blir det ett saftigare resultat. Filén tar lite längre tid att grilla så börja gärna på direkt värme för att sedan lägga den åt sidan och gå färdigt.

Vanligaste misstaget

När man har lagt ner tid och energi på att grilla köttet är det otroligt tråkigt om det inte blir bra. När det kommer till fläskkött är det vanligaste misstaget att låta det gå för länge så det blir torrt.

– Det är ett klassiskt misstag. Det är bättre att skära upp köttet och eventuellt grilla det lite längre om det inte är färdigt än att det blir torrt. Då finns det ingen återvändo, det är inte roligt med torrt kött.

Sandras tre bästa tips när du grillar fläskkött

– Oavsett vilket kött du grillar så är mitt bästa tips att vända köttet hela tiden. Det här med grillränder är något som vi måste komma förbi. Grillränder betyder att man har grillyta på det som är randigt och resten av köttet är i princip kokt. Om du vänder köttet var 20–30 sekund så får du grillyta på hela köttytan och då får du en helt annan smak. Då stänger du in alla juicer och allt fett. Resultatet blir markant mycket bättre om du vänder ofta.

Använd en termometer. En termometer är lika viktig under grillningen som med annat i köket. Det är nästan omöjligt att avgöra om köttet är klart bara genom att känna och klämma. Det finns bra termometrar som dessutom är billiga. 

– Fläskkött passar fint till både syrliga och söta smaker. Riv lite rabarber och blanda det med honung, salt och peppar. Det blir supergott. Jordgubbar eller andra bär är också gott, det är sötman man vill åt. Ta vad som finns i säsong och i din omgivning. 

Estetiskt ser grillränder tilltalande ut men enligt Sandra Mastio blir det en godare smak utan.Estetiskt ser grillränder tilltalande ut men enligt Sandra Mastio blir det en godare smak utan.Estetiskt ser grillränder tilltalande ut men enligt Sandra Mastio blir det en godare smak utan.
Estetiskt ser grillränder tilltalande ut men enligt Sandra Mastio blir det en godare smak utan. Foto: Shutterstock

Grillad fläskfilé

Grillad fläskkarré

Grillad fläskytterfilé

Läs också:

Grillad halloumi – så lyckas du 

Proffskockens ovanliga men geniala grilltips 

Tid och temperatur på grillen