Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grill och vin - så matchar du rätt

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar om vin med grillrätter: Fylligt rödvin till entrecôte, frisk rosé till grillad sallad och fruktigt rött till heta ribs.

Generöst och fylligt vin till grillat nötkött

Till grillad entrecôte med tryffelpotatissallad och örtbakade tomater passar det allra bäst med ett generöst, fylligt rött vin. Tryffelsmaken är intensiv och kan lätt ta överhand om vinet är alltför lätt. Ett rödvin med generös fruktighet och balanserade syror blir ett bra val till den här rätten. Lufta gärna vinet före servering så framstår det som än mer tillgängligt.

Helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater

Foto: Lina Eriksson

 Recept på helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater.

Fylligt vitt vin eller rosé till grillade grönsaker

De grillade grönsakerna får en fin brytning av syrlig getost och fräschör från citrusdressing. Här passar ett friskt, torrt rosévin lika mycket som ett vitt, friskt vin i lite fylligare stil. Vinets friskhet möter rättens fräschör. Servera gärna vinerna vid 8–12°C.

Grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost

Foto: Lina Eriksson

 Recept på grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost.

Fruktigt och mjukt vin till BBQ-ribs

Här är det intensiva smaker i glazen, så den får styra vinvalet. Generösa rödviner med lätt fruktsötma passar bäst, och helst inte med någon påtaglig garvsyra. Om vinet är för strävt kan heta och kryddiga smaker förstärka vinets strävhet och locka fram lite beska toner.

Ribs med coleslaw och jalapeño- och ost- gratinerad potatis

Foto: Lina Eriksson

 Recept på ribs med coleslaw och jalapeño- och ostgratinerad potatis.

Recept: Gunilla von Heland

Vinexpert: Gunilla Hultgren Karell

Foto: Lina Eriksson