Grattis! Ni har Sveriges knasigaste pålägg
Alltommat.se efterlyste Sveriges knasigaste pålägg. Nu har vi en vinnare!
Frida Hansson, 15 år, från Bergsjö gör en alldeles speciell macka. Pålägget är en kombination av smaker som inte alls känns så dumt.
Så här gör hon den:
"För två år sedan ungefär började jag upptäcka att jordnötssmör var gott. Jag köper alltid ekologiskt jordnötssmör och har testat mig fram hur det smakar allra bäst.
Jag har provat knäckebröd med smör och jordnötssmör, riskaka med banan och jordnötssmör och rostat bröd med sylt och jordnötssmör för att nämna några.
Men, inget av dessa är så gott som detta:
Grovt surdegsbröd med jordnötssmör och skivad kiwi. I sin enkelhet, så otroligt, otroligt gott! Jag som inte ens tål kiwi i vanliga fall, det kliar och sticks i munnen att äta en kiwi rakt av. Men, på denna goda smörgås så går det alldeles utmärkt att äta kiwi. Sältan från jordnötssmöret, det söta från kiwin, blandat med den goda syrliga smaken från rågbrödet - en riktig hit!"
Mackan kom hon på när hon behövde göra något med en kiwi hemma som började bli dålig. Och hon tipsar om att smörgåsen är som godast på morgonen.
Frida har en egen blogg som du hittar här - om du vill läsa mer mattips från henne.
Alla vinner ny färskost från Philadelphiaost.



De andra som vann:
"Man tar en limpmacka, brer ganska tjockt med smör på och så strösocker som läggs på och häll av överflödigt socker, NJUT (eller??)
Som barn sköt vi smör och socker framåt med tänderna så man fick allt socker och smör i slutet allt på en gång."
Gun Ström, Klågerup
"Rostat bröd
smör (bregott)
Ost (präst ost eller hushållsost)
På osten ska det vara Kalles kaviar (Röd/mild kaviar)
På ost och kaviar ska det vara fin hackad silverlök och lite purjolök!
nymald svartpeppar"
Njut! ;-) Sanna Uhrdin
"Kavring macka och lade på stekta kantareller som blivit över, och så blev det några skivor inlagda smörgåsgurkor (och nu kommer det jag nästan skäms över) sen toppade jag med lite sirap! Låter vansinnigt "ogott" men den gick ner!!!"
Annika Johansson, Stenhamra
"Mjukt bröd med ett lager smör och chips är ju jättegott!"
Anna Ersson, Orsa
"Ta en limpskiva bred på smör,dela saltapinnar i en cm bitarstick sedan ner dom i smörgåsen,vips så har du en igelkottssmörgås"
Karina Larsson, Segmon
"Rostat vitt bröd
Bregott
Mosade skinn- och benfria sardiner i tomatsås
Klickar av senap över sardinerna"
Gott! Mvh Agneta Ström, Luleå
"En skiva ekologiskt knäckebröd
Mandelpotatis, kokt, skivad
Rödlök, i tunna skivor
Färska jordgubbar, i tunna skivor
Eller i stället för jordgubbar kan du till sist strö ett antal frostnupna tranbär över den hårda mackan."
Jussi Kannisto, Bergshamra
"Kanongott:
Rostat bröd (gärna typ; italienskt lantbröd, ngt med hård skorpa)
Salami eller annan rökt korv, typ cognacsmedvurst
Apelsinmarmelad
Riven ädelost på toppen"
Annica Lagergren
"Knäckebröd med skivad leverpastej överöst med skivad banan. mums med en blandning av sött och salt."
Christina Thelin, Sollentuna