Gratinerad hummer – recept och steg för steg-guide
Gratinerad hummer är gott och festligt, en perfekt rätt att servera på till exempel nyårsmiddagen. Här får du en guide till hur du delar, fyller och gratinerar hummer och recept så du kan laga gott till årets sista fest eller annan högtid.
Köksskolan - så gratinerar du hummer



1. Halvera hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och skära ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet.



2. Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen.



3. Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och eventuell rom ur kropp och klor. Skär köttet i bitar.



4. Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme 2–3 min . Rör ner sherryn.



5. Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.



6. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min. Servera med förvällda haricots verts, brynt lök och citronolja.