Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gräslök, ramslök, nässlor, sparris och rababerGräslök, ramslök, nässlor, sparris och rababerGräslök, ramslök, nässlor, sparris och rababer
Gräslök, ramslök, nässlor, sparris och rababer Foto: Anders Norrsell

Gräslök, ramslök och nässlor - så plockar och använder du vårens gröna guld

Vår fantastiska natur är fylld av ätbara växter. På våren hittar du bland annat ramslök och nässlor som kan användas i matlagningen på olika sätt. Här tipsar Bitte E:son Forsberg och Kerstin Svensson om hur du plockar och använder gräslök, ramslök och nässlor.

Viktigt att tänka på - plocka med måtta, det ska räcka till alla. Och, vissa växter kan vara fridlysta på olika platser i landet så kolla det först innan du plockar.

Läs matexperternas och receptmakarnas tips och recept här:

Gräslök: Lättodlad, god smaksättare. Med perfekt balans mellan lök och ört smaksätter den till exempel sallader, sås och potatis.

Ramslök: Ett tidigt vårtecken. Ramslök har liljekonvaljliknande gröna blad med vita vackra blommor som går att äta. Dessutom är de vackra att dekorera med. Smaken påminner om både vitlök och gräslök och den kan användas rå eller tillagad i sallader och att smaksätta såser eller dressingar med. Tänk på att på vissa ställen kan vild ramslök vara fridlyst, då är det butiken som gäller.

Nässlor: Finns ofta i krokarna. Sår och sköter sig själv. Bäst är det att använda de späda och små skotten. Om du inte vill göra pizzorna i den här menyn kan du göra nässelpulver som är vitaminrikt och utmärkt att strössla på mackor eller sallader. Gör så här: Plocka nässlor, bäst är att använda tjocka handskar och sax. Knyt ett band om stjälkarna och häng upp dem på en torr och mörk plats i några veckor tills de är helt torra. Klipp bort bladen och mortla eller mixa dem till ett pulver. Pulvret förvaras sedan torrt och svalt.

Annat gott och grönt att njuta av på vår och försommar

Grön sparris: Vanligare än den vita, och den behöver heller inte skalas innan du använder den. Serveras hel eller delad – kokt, stekt eller grillad. Det är viktigt att sparrisen serveras al dente. Bryt alltid bort den bleka delen undertill, som är träig.

Rabarber: Växer i hela landet. Det finns faktiskt fler än 100 sorters matrabarber, alla med olika egenskaper. Den tidigaste är finast och mjällast, men det går självklart att plocka och äta stänglarna hela sommaren. Vanilj, kanel, kardemumma, citron och nejlika är några smakkompisar till rabarbern.

Tips om gräslök, ramslök, nässlor, grön sparris och rabarber av Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson

Allemansrätt och samlartrend

Vi lär oss mer och mer om hur vi kan ta vara på hela grönsaken och minska matsvinnet genom att skapa nya rätter av matrester. Ett ytterligare steg att minska vårt klimatavtryck är att ta vara på allt det goda som naturen har att erbjuda.

Plocka efter säsong – tänk blad, gräs och blommor i början av säsongen och bär och rötter lite senare.

Plocka med måtta – gå varsamt fram oavsett vad du plockar eller samlar. Dra inte upp rötter, plocka inte bart på grenarna, dra inte upp samtliga svampar osv. Blad, blommor och bär ska räcka till hela ekosystemet. Dessutom vill vi gärna ta del av skogens guld nästa säsong och då måste vi lämna så lite avtryck som möjligt.

Är du osäker på vad, var och när man får plocka och samla blad och bär? Ta reda på vad som gäller på Naturvårdsverket där du hittar information om allemansrätten.