Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Enkla knepet gör rivningen lättare
2 AV 2
Foto: Allt om Mat

Expertens tips: så lyckas du med pastagratängen

Pastagratäng är den ultimata vardagsräddaren när middagen behöver gå snabbt och mätta ordentligt. Gratäng går att variera i all oändlighet, går snabbt att laga – och är framför allt riktigt gott. Här har vi samlat våra bästa recept, och dessutom delar Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin sina smartaste knep för hur du gör din gratäng krämig och smakrik. 

Älskar du också mat som sköter sig själv i ugnen? En pastagratäng är enkelt att få till, och behöver inte ta särskilt lång tid att laga. Ett extra plus är att mat i gratäng passar väldigt bra i matlådan. 

Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin menar att det alltid är bra att koka pasta som ska vara i gratäng ett par minuter kortare än vad som står på förpackningen, eftersom den sedan kokar klart i såsen i ugnen. Andra tips är att smörja ugnsformen i smör eller olja – och att aldrig snåla på såsen. 

– En pastagratäng ska vara krämig och får inte bli torr. Det behöver däremot inte vara grädde i gratängen utan det fungerar utmärkt med exempelvis tomatsås, bechamelsås eller en såsig grönsaksröra, säger hon.

Perfekt restmat

Ett annat knep är att kika i kylen vad man har kvar för rester – dessa fungerar ofta utmärkt att skapa sin gratäng på. 

– Pastagratänger kan varieras i det oändliga och det är perfekt restmat. Lite rökt skinka, några korvsnuttar, en bit kallrökt eller gravad lax. Alla sorts grönsaker fungerar. Ostkanter är bra att riva och frysa in, det är alltid gott att toppa gratängen med ost. Skulle du inte ha någon ost hemma kan du smörsteka lite panko i stekpannan, och sedan toppa gratängen med innan den åker in i ugnen. Då får gratängen fin yta och ett gott knaprigt täcke. 

Här har vi samlat 8 recept på goda pastagratänger som passar hela familjen!

Läs också: 

10 goda vegetariska pastarätter 

Enkla och goda allt-i-ett-gratänger 

Lyckas med lasagnen – tips och recept