Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gör vardagen enklare – här är råvarorna du alltid ska ha hemma

Thai betyder fri på thailändska och de thailändska kockarna använder de råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Thai betyder fri på thailändska och de thailändska kockarna använder de råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Smaksättningen är nästan alltid densamma. Liksom kryddorna.

I den thailändska matlagningen används ofta chili, ingefära, galanga, koriander, citrongräs, kaffirblad och vitlök. Man blandar sina egna currypaster och smaksätter maten med fisksås, oystersås och sweet hot chili sås. Låter det komplicerat ? Det är det inte, särskilt inte om du ser till att ha rätt råvaror hemma (och struntar i att göra såser och pastor själv).

Ris

Basen i det thailändska köket är ris. På thailändska heter till och med frukost tidigt ris, lunch dagsris och kvällsmat sent ris. De flesta thailändska rätter äts med det aromatiska thailändska jasminriset, ett långkornigt och lätt klibbigt ris. Det äkta jasminriset ”Thai hom mali” anses vara det bästa i världen.

Sticky Rice är ett speciellt ris som innehåller mycket stärkelse. Det ångkokas ofta i bananblad och äts med händerna. Det används också i desserter och som sushi ris.

Nudlar

Risnudlar är gjorda på rismjöl och vatten. De kan stekas eller wokas i rätter med kyckling, kött, skaldjur och grönsaker.

Glasnudlar är gjorda på mungbönan som är släkt med vår gröna ärta. Den kommer ursprungligen från Indien och är en viktig ingrediens i asiatisk matlagning. Glasnudlarna används i sallader och soppor och tar lätt upp smak ifrån kryddor och andra ingredienser. De blötläggs i varmt vatten eller kokas väldigt snabbt för att bara bli precis mjuka. Glasnudlar går även att fritera, då krullar de ihop sig som änglahår och får en knaprig konsistens.

Äggnudlar är gjorda på vetemjöl och ägg och liknar italiensk pasta, trots att den används på helt annat sätt. Äggnudlar används som tillbehör, wokade med kött eller grönt eller enbart wokade och smaksatta med ostronsås och sweet chili.

Grönsaker

Många av de grönsaker som används i Thailand finns även i de svenska köken, som till exempel tomat, gurka, lök, paprika och aubergine. Medan andra som thaichili, pak choi, vårlök, minimajs, daikonkrasse, bönor och asiatisk schalottenlök är relativt nya bekantskaper.

Frukt

Färsk frukt förekommer i all mat. I varmrätter, desserter och drycker. Det är också vanligt att man dekorerar maten med frukter och grönsaker som man har skurit i fantasifulla former. Man använder mycket limefrukt för att få maten syrlig. Både det rivna skalet och juicen används.

Mango är en viktig frukt som används i såväl huvudrätter som desserter. Omogen mango finns ofta med i wok och som snacks. Mango Sticky Rice är en av Thailands mest välkända efterrätter och består av ris kokat med kokosmjölk som serveras med färsk mango. Även skivad mango med chili är en populär efterrätt som man ofta kan köpa på gatan.

Banan är en annan viktigt frukt i det thailändska köket. Man tar till vara på flera delar av bananträdet, inte bara själva frukten. Till exempel kan bananbladen användas som tallrik och att tillaga maten i. Bananblommorna kan man äta. Bananträd är en vanlig växt i thailändska trädgårdar.

Durian är en mycket speciell frukt. Den har en krämig konsistens och är känd för att den luktar så illa. Men den smakar gott. Lite som thailändsk surströmming alltså.

Melon är en annan populär frukt. Man kan ofta köpa den från försäljare på stranden som doppar den i salt och chili.

Fisk och skaldjur

Thailand har en lång kust och många floder, kanaler och sjöar. Detta har gjort att konsumtionen av fisk och skaldjur är bra mycket högre än den av kött och fågel. Även såser gjorda på fisk och skaldjur, som fisk och ostronsås, är populära. Här i Sverige fungerar kolja och torsk bra.

Kött

När det kommer till köttkonsumtionen så är kyckling mest populärt men både nöt- och fläskkött förekommer i de thailändska recepten. Ofta kan man välja sin egen favorit och anpassa receptet efter det.