Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulrika Ekblom

Godaste hemmagjorda pizzan - recept på deg, tomatsås och fyllning

Degen och tomatsåsen är en stor del av hemligheten bakom den ultimata hemmagjorda pizzan. Tillsammans med välmatchade toppingar blir det världsklass. Här är recepten på pizzadeg, fyllning och tips på hur man använder pizzastenen.

Så lyckas du med hemmagjord pizza

Pizzadegen

Pizzadeg är väldigt enkelt att lyckas med, bara man ser till att bearbeta den ordentligt. Glutentrådarna som bildas under knådningen gör att man kan kavla ut den riktigt tunt utan att den spricker.

En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas.

Pizzasten i ugnen

Pizza blir allra bäst när den bakas på en het sten i en ugn. Stenen lagrar så pass mycket värme som överförs till degen, vilket gör att den får ordentlig skjuts och en fin yta. Har man inte tillgång till en pizzasten kan man låta en plåt stå i ugnen tills den är riktigt het och därefter lägga pizzan på den. Undvik att sätta in en kall plåt med pizzan på i ugnen.

Genom att pensla den utkavlade pizzan med olivolja hindrar man tomatsåsen från att sjunka ner i bottnen när den gräddas och får då en krispigare pizza. Gillar man inte olivolja blir det samma effekt med rapsolja.

Gräddningen

Har man ingen pizzaspade (annars är det en perfekt gå-bort-present!) kan man lägga pizzadegen på ett mjölat bakplåtspapper med en skärbräda under. När toppingen är ditlagd och pizzan ska gräddas låter man den glida av från bakplåtspapperet och ner på den heta plåten.

Pizzadeg - grundrecept

Foto: Charlie Drevstam

 Här hittar du receptet på pizzadegen.

En riktigt god pizzadeg är en stor del av hemligheten bakom den ultimata pizzan.

Tomatsås

En god tomatsås gör underverk för pizzan. De rostade tomaterna får en djup och härlig smak.

Foto: photographer Ulrika Ekblom.www.ulrikaekblom.se

 Recept på tomatsås.

3 recept - pizzor med olika fyllning och topping

Pizza med confiterad fläsksida

Pizza med confiterad fläsksida är riktigt lyxpizza. Att confitera en fläsksida är ett enkelt sätt att skapa en himmelsk bit kött. Se bara till att planera din tid, eftersom det tar en dag.

Foto: Ulrika Ekblom

 Recept på pizza med confiterad fläsksida.

Pizza med prosciutto, fikon och rödbetor

Pizza med prosciutto, fikon och rödbetor är en ny variant. Sötman från rödbetor och fikon bildar ett fint par tillsammans med prosciutton. Nötterna bidrar med lite crunch.

Foto: Ulrika Ekblom

 Recept på pizza med prosciutto, fikon och rödbetor.

Efterrättspizza med äpplen och amaretto

Svenska äpplen grillas på pizzan med muscovadosocker, amaretto och hasselnötter. Toppa med en rejäl klick vaniljglass.

Foto: Ulrika Ekblom

 Recept på efterrättspizza. 

Foto: Ulrika Ekblom

Ihopvikbar stor pizzaspade

Bra för pizzan eller att vända större saker på grillen. Viks enkelt ihop efter användning för att ta mindre plats. Läs mer och köp här.