Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toppa med öl och must vid servering.
Toppa med öl och must vid servering.
Toppa med öl och must vid servering.
Toppa med öl och must vid servering. Foto: Joel Wåreus

Gör egen mumma till julbordet

Här är ett recept på den klassiska juldrycken. Godaste mixen till julmaten.

För den som inte gillar julöl och julmust till köttbullarna och skinkan kan man prova mumma, den traditionella drycken med mustig porter som grund. Vill du inte ha så söt mumma kan du minska på sockerdrickan och ta öl i stället.

Så här gör du din egen mumma till jul

1 liter 

Ingredienser

33 cl porter

33 cl lättöl

1 krm kardemumma

2 msk madeira

2 msk gin

2 dl sockerdricka

Gör så här

1. Blanda ihop porter och öl i en kanna som rymmer minst 1 1/2 liter (det kan skumma lite).

2. Smaka av med kardemumma, madeira och gin.

3. Tillsätt sockerdricka efter egen smak. Rör försiktigt så att inte kolsyran försvinner.

Alkoholfri mumma?

En klassisk julmumma är en stark dryck baserad på öl, porter och gin, ofta med sherry eller madeira. Därför är den inte helt lätt att göra om till alkoholfri. Vi skulle rekommendera en annan dryck till dem som inte vill dricka alkohol.