Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gör egen kombucha och kvass – tips och recept

Trenden med fermenterad dryck är här för att stanna! Prova att göra egenbryggd syrlig och himmelskt god kombucha eller kvass. Vi har samlat recept och tips på hur du gör de hippaste och godaste alkoholfria dryckerna – lite arbetskrävande, men väl värt besväret!

Vill du göra fermenterade drycker som tar lite längre tid så prova hemmagjord kombucha, vassledryck eller kvass (kallas även för vattenkefir. Kvass härstammar från Ryssland, där man till en början bryggde drycken på gammalt bröd. När kombuchan kom till Ryssland kallades den i början för tekvass, eftersom den görs av te och socker som får jäsa med hjälp av bakteriekultur.

Scoby som kombuchastart

Scoby, som man använder för att starta kombuchan, är en förkortning av Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Scobyn bildar tillsammans med socker nyttig mjölksyra och bakteriekultur. Den friska kombuchan ger en porlande känsla i munnen, och den är ett mer hälsosamt alternativ till sötade kolsyrade drycker. Scobysvamp och kombuchakit fins att köpa på nätet, t ex hos Bodystore eller Lilla köksbryggeriet.