Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Gör ditt vin bättre – så luftar du det

Lufta ditt vin och få en bättre och godare vinupplevelse! Många unga viner vinner på luftning och äldre viner bör dekanteras. Vi lär dig hur man gör när man luftar och dekanterar vin och tipsar om snygga vinkaraffer.

LUFTA VIN. Nästan alla viner mår bra av lite luft innan det ska serveras.

Syret är viktigt för vinet och är en faktor i vinets åldrande. Ofta dricker vi unga viner och deras arom och smak kan enkelt bli angenämare och rundare om vinet får en ordentlig omgång luft innan servering.

Lufta vinet – så här gör du

Det räcker oftast inte att dra korken ur flaskan någon timme innan det ska hällas upp i glasen eftersom det bara är en liten del av vinet som då kommer i kontakt med syret. Det måste till något rejälare för att det ska hända något med vinet.

Lufta röda och vita viner vid ung ålder:

Häll över vinet från ganska hög höjd i en karaff och skaka om det lite. Det här gäller både röda och vita viner vid ung ålder. Ett genomluftat vin uppfattas generellt som mer generöst och utvecklat.

Boxviner smakar också bättre efter att ha passerat en karaff. Viner som tappas på låda har ofta en större tillsats av svavel än vin som tappats i flaska. Svavel kan ibland lukta ruttna ägg och det vädras bort med ordentlig luftning.

Lufta och dekantera ett äldre vin:

Ska du servera ett äldre vin, är det bäst att dekantera det försiktigt för att skilja bort eventuell fällning. Fällningen i sig är inte farlig eller illasmakande, den består mest av salt, syra och färg men det ser inte så snyggt ut i glaset eller på tänderna.

Låt flaskan som ska dekanteras stå upprätt något dygn innan den ska serveras. Fällningen samlas då på botten.

Det allra bästa är att långsamt och försiktigt hälla vinet från buteljen i en karaff framför ett ljus eller en lampa. Då ser man lättare när fällningen är på väg och då ska man sluta hälla så att fällningen stannar kvar i flaskan.

Viner som bör dekanteras är till exempel vintage port, portvin som lagrats en längre tid. De brukar bilda kraftig fällning.

5 snygga karaffer i olika prisklasser

1. Karaffen "Divine" från Orrefors gjordes till kronprinsessparet Victoria och Daniels bröllop av designern Erika Lagerbielke.

Läs mer och köp här.

2. "Decanter" från Iittala är en stilren vinkaraff som fungerar bra till den populära glasserien Essence. Stort bottenutrymme som låter vinet luftas ordentligt. Rymmer 1,9 liter.

Läs mer och köp här.

3. Glaskaraff av handgjort glas och ek från serien Alfredo av Georg Jensen. Rymmer 1 liter.

Läs mer och köp här.

4.  Karaff “Aria” från Åhlens i genomskinligt glas, rymmer 1 liter. 

Läs mer och köp här.

5. Den här vinkaraffen med ekkork är en av Sagaforms klassiker. Rymmer 2 liter. 

Läs mer och köp här.

Fler tips på snygga karaffer hittar du här!

Spara dina favoritviner i vår app

Om du vill spara ner dina favorit viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1 600 viner!

I appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!