Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Drevstam

Gör din egen julkorv – bästa grundreceptet

Trenden med hemmagjord julkorv håller i sig även i år. Så här gör du julkorv steg för steg. Det är inte svårt, men du behöver korvstoppare och korvskinn som tillbehör. Det kan vara extra roligt att smaksätta korvarna själv.

Vi har grundrecept på julkorv, men prova dig gärna fram till olika kryddningar! Var bara försiktig med att blanda för många kryddor och ingredienser, då kan smakerna lätt ta ut varandra.

Så här gör du din egen julkorv

 Grundsmet 4 1/2 kilo korv

3 kilo fläskkarré, benfri

600 g potatis

1 liter mjölk (3%)

3 msk salt

1 tsk svartpeppar, nymald

10 meter grisfjälster

Gör så här:

1. Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna.

2. Skär köttet i mindre bitar. Obs: det ska inte putsas. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Dela upp färsen i så många kryddblandningar du ska ha. Krydda med t ex senapsfrön, kryddpeppar och ingefära. Gör stekprov och kontrollera att färsen är lagom kryddad.

3. Skölj igenom fjälstren med kallt vatten. Fyll först smeten i fjälster och knyt till ca 25 cm långa korvar.

4. Frys in korven eller tillaga den direkt.

PS. Tänk på att grisskinn är enklare att använda än krokfjälster.

Kryddning för klassisk julkorv

För klassisk julkorv, blanda gula senapsfrön, kryddpeppar och mald ingefära med färsen. Men även persilja, paprikapulver, anchocilipulver och cayennepeppar gör korven härligt smakrik. Testa gärna din kryddning genom att steka en klick av färssmeten tillsammans med kryddblandningen.

Tips för att lyckas med julkorven

 Skaffa grovmalen färs av det kött du vill göra korven av. Använd nästan lika mycket fett som kött för att det ska bli riktigt gott (det går förstås att göra korven magrare).

 Blanda i salt eller havssalt samt smaksättare som rosmarin, timjan, vitlök, parmesanost, eller getost. Låt korvsmeten marinera och rimma i ett dygn.

 För tunna korvar används fårfjälster, för tjocka grisfjälster. Köp hos charkuterist eller beställ i din mataffär.

Stoppa korven ganska hårt, annars får du en trött korv och det är inte roligt. Använd matberedarens korvstoppningstillsats, korvhorn eller spritspåse med slät tyll (lite bökigare).

 Stek, grilla, baka i ugn eller rök din julkorv.