Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Godaste vegofärsen? Vi har testat 9 varianter - här är vår favorit!

Vegetarisk färs har blivit ett allt vanligare alternativ till köttbullar eller köttfärssås. I det här testet har vi stekt och smakat nio varianter gjorda av soja, svamp och ärter. Tre av dessa var formbara färser och sex av dem var smuliga färser. Vi hittade två favoriter som var riktigt goda!

I provköket på Allt om Mat testar vi tre formbara och sex smuliga vegofärser. Utseende, smak och konsistens bedömdes blint av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Här är resultatet:

Betyg

5 gafflar - utmärkt

4 gafflar - mycket bra

3 gafflar - bra

2 gafflar - godkänd

1 gaffel - dålig

ingen gaffel - usel

Hälsans kök, Vegansk Färs - 3 gafflar

Nestlé/Tivall, 850 g, fryst

Cirkapris: 60 kr Pris/kg: 70 kr

Proteinrik råvara: Sojamjöl (34 %)

Protein/100 gram färs: 20 g

Omdöme: Blir grå och småsmulig efter stekningen. Saftig konsistens. Smaken är något söt med inslag av spiskummin och kryddpeppar.

Ica, sojafärs - 3 gafflar

Ica, 300 g, fryst

Cirkapris: 26 kr Pris/kg: 86 kr

Proteinrik råvara: Sojaprotein (29 %)

Protein/100 gram färs: 17 g

Omdöme: Fina smulor som får fin, gyllenbrun färg av stekningen. Saftig, men lite grötig konsistens. God, lite sötaktig smak.

Coop, vegofärs - 2 gafflar

Coop, 300 g, fryst

Cirkapris: 27 kr Pris/kg: 90 kr

Proteinrik råvara: Uppblött sojaprotein (95 %)

Protein/100 gram färs: 21 g

Omdöme: De stekta färssmulorna påminner om stekt svamp i konsistensen. Det smakar också svamp.

Pease, Färs - 2 gafflar

Findus, 350 g, fryst

Cirkapris: 39 kr Pris/kg: 111 kr

Proteinrik råvara: Ärtprotein (32 %)

Protein/100 gram färs: 32 g

Omdöme: Efter stekning är färsen gråbrun, smulig och torr. Seg konsistens. Neutral smak med bismak av kartong.

Quorn, Färs - 2 gafflar

Marlow Foods, 300 g, fryst

Cirkapris: 33 kr

Pris/kg: 110 kr

Proteinrik råvara: Mykoprotein/specialframställt svampprotein (92 %), äggvita Protein/100 gram färs: 14,5 g

Omdöme: Torr, gummiaktig konsistens. Hyfsad stekyta men något för stora bitar. Tydlig beska i smaken. Okryddad och osalt, bra att själv få välja kryddning.

Bäst i test! Anamma, vegofärs - 5 gafflar

Orkla Foods, 1 000 g, fryst

1 000 g, fryst

Cirkapris: 65 kr Pris/kg: 65 kr

Proteinrik råvara: Sojaprotein (26 %)

Protein/100 gram färs: 17 g

Omdöme: Stekningen ger färsen en aptitligt gyllenbrun färg. Saftig konsistens. God smak med lagom sälta och fin eftersmak.

Bäst i test! Anamma, Formbar färs  - 5 gafflar

Orkla Foods, 850 g, fryst

Cirkapris: 63 kr Pris/kg: 74 kr

Proteinrik råvara: Sojaprotein (23 %)

Protein/100 gram färs: 15 g

Omdöme: Färsen är lätt att forma, håller ihop vid stekningen och får fin, gyllenbrun färg och saftig konsistens. Neutral, god smak.

 VegMe, formbar färs - 4 gafflar

Gastronova, 300 g, kyld

Cirkapris: 50 kr

Pris/kg: 166 kr

Proteinrik råvara: Sojaprotein (23 %)

Protein/100 gram färs: 14,4 g

Omdöme: Lätt att forma till burgare eller bollar som håller ihop och får fin gyllenbrun färg vid stekningen. God, lätt syrlig smak med en fin rökig ton. Saftig konsistens.

Naturli’, Formbar färs - 2 gafflar

Orkla foods, 400 g, kyld

Cirkapris: 37 kr

Pris/kg: 185 kr

Proteinrik råvara: Uppblött sojaprotein (58 %), vetegluten

Protein/100 gram färs: 18 g

Omdöme: Liknar köttfärs, är lätt att rulla till jämna bollar som håller ihop vid stekningen och får fin stekyta. Rosa färg, sötaktig smak som påminner om leverbiff. Dyr.

 

Sojafärs som går att forma till burgare och bollar dök upp i butikernas vegosortiment under 2018. Annars är klassisk fryst soja- eller quornfärs smulig, vilket gör det lätt att hälla ut så mycket som man behöver ur förpackningen, steka den och blanda i pastasåsen eller krydda upp till tacofärs.

I provköket på Allt om Mat steker vi tre formbara och sex smuliga vegofärser. En grupp ur tidningens redaktion bedömer resultatet.

Godaste vegofärsen kom från Anamma

Det blir höga betyg till både den formbara och den smuliga färsen från Anamma. Den formbara låter sig formas, håller formen i stekpannan, smakar bra och har en saftig konsistens. Anammas smuliga färs får fin färg av stekningen och faller provsmakarna på läppen.

Bottennappet...

Det finns ett par bottennapp också; Quornfärsen är ett av dessa. Den är torr, seg och har en besk bismak. Ärtfärsen från Findus är torr och smakar kartong.

Kyld vegofärs

Sju av de nio färserna är frysta, och två, Vegme och Naturli’, är kylvaror. Av dessa två är Vegme den solklara vinnaren. Naturli’ är färgad med rödbetsfärg och tomat för att se köttrosa ut men får lågt betyg på grund av att den stekta färsen har svampig konsistens och smakar leverbiff.

Det här innehåller de olika vegofärserna

Sojafärserna baseras på proteinrikt mjöl från sojabönor. Sedan blandas mjölet med vatten, fett, salt, kryddor och ofta något sött som till exempel socker, maltextrakt eller koncentrerad äppel­juice. De tre formbara färserna (Anamma, Naturli’ och Vegme) innehåller stabiliseringsmedlet metylcellulosa, E461.

Quornfärsen är tillverkad av svampprotein, och i Findus färs kommer proteinerna från gröna ärter. Ärtproteinfärsen har högst proteinhalt, 32 gram per 100 gram färs. Minst protein, drygt 14 procent, har Quorn och Vegme. I stekt nötfärs är det cirka 25 procent protein.

Förutom protein innehåller köttfärs vitamin B12 och vissa viktiga mineralämnen. Coops sojafärs är berikad med B12 och järn för att bli mer jämförbar näringsmässigt med köttfärs. En näringsmässig fördel med de vegetabiliska färserna är att de innehåller mer fibrer och har en hälsosammare fettsammansättning.

Sojabönan förstör naturområden

Sojabönan är en av världens mest odlade grödor. Det mesta som odlas används till djurfoder. Storskalig sojaodling förstör naturområden men bidrar samtidigt till utveckling i de odlande länderna. WWF (Världs-naturfonden) arbetar för att de länder som producerar soja ska skydda värdefulla naturområden och rekommenderar därför oss konsumenter att köpa sojaprodukter som är certifierade av till exempel RTRS (Round Table on Responsible Soy) eller Pro Terra. Det odlas stora volymer av genmodifierad soja (GMO), och den är godkänd att använda i livsmedel inom EU. Om det är GMO-soja i en produkt måste det stå på förpackningen.

Protein från bönan

Sojaprotein är en huvudråvara i frysta och kylda sojafärser. Det utvinns från mjöl eller flingor av sojabönor där skal och fett har tagits bort. För att mjölet ska få en högre proteinhalt avlägsnas bland annat de speciella kolhydrater som finns i baljväxter och som orsakar bullrig mage för många. Processen medför också att bönsmaken försvagas. I innehållsdeklarationen deklareras sojaproteinet som torrvara eller som rehydrerat protein, det vill säga uppblött. Båda sätten är okej enligt Livsmedelsverket.

Av: Anna K Sjögren

Foto: Malin Ottosson