Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt och smidigt gör du en riktigt god hemgjord majonnäs
2 AV 2
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Godaste maten till öl - bästa recepten till oktoberfesten

Salt, friterat och syrligt är smaker som passar bra till öl. Men vilken öl ska man välja? Och vilken mat ska man laga till en ölfest? Ta del av recept och öltips från kocken Elisabeth Johansson.

Receptmakaren och tv-profilen Elisabeth Johansson har skapat 5 recept på rätter som alla passar perfekt till öl. Avsluta med en sötsalt ölchokladkaka. Här får du recept på klassiker som Reuben sandwich och schnitzel och förslag på öl som passar att servera till.

Friterad fisk med fries

Öltips: Till den här friterade fiskrätten passar det utmärkt med en lager, till exempel en Selaön Lager, Stallarholmens Brygghus.

Reuben - klassisk sandwich i svensk kostym

Öltips: Här rekommenderas ett lite kraftfullare öl som en Ale eller en Pale Ale, till exempel Oxnö Red, Oxnö Bryggeri & ciderhus, med inslag av röda äpplen. Eller White Horse Hazy NEIPA, Mälardalens Brewing Company, med smak av apelsinskal, ananas, kåda och torkad frukt.

Lammkorvsmacka med senapscrème

Öltips: Det är många smaker som samsas i den här rätten, och då passar det bra med en välbalanserad, nyanserad och smakrik Pale Ale. Till exempel Bedarö bitter från Nynäshamns Ångbryggeri.

Schnitzel med pommes frites

Öltips: En lager passar alltid bra till en schnitzel. Vill du prova något nytt så testa Gnesta Golden, en välbalanserad Golden Blond ale. Ett veteöl, till exempel Sigtuna Hopfenweizen från Sigtuna Brygghus, passar också bra.

Salta cheddarspett

Öltips: Här passar en svalkande IPA eller lager. Till exempel St Eriks IPA, S:t Eriks Bryggeri, som smakar mycket humle med tydlig beska, torkad frukt och knäckiga toner. Eller Stallarholmens Lager, Stallarholmens brygghus, som har inslag av bröd, örter och citrus. Brokholmens Lager, Sundance WinesStockholm, med maltig smak, örter, honung och citrus, passar också bra.

Mörk ölchokladkaka

Öltips: Till den här mustiga chokladkakan passar det bra med en riktigt mörk öl, porter eller stout. You got me begging you for birdseed från Hop Shed Brewery på Gotland har inslag av kaffe, kavring, choklad och muscovadosocker.

Läs också:

10 recept på klassisk husmanskost

Stort test av 20 olika chipsdipp 

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY