Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grön sparris med tryffelpecorino
Grön sparris med tryffelpecorino
Grön sparris med tryffelpecorino
Grön sparris med tryffelpecorino Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Goda skäl att äta mer sparris

Inte allt som smakar bra är bra för hälsan - men sparris kan du äta med extra gott samvete!

Visste du att...

Sparris är rik på kalium, fosfor, kalcium och vitaminerna A, B1, B2, C och E. Dessutom innehåller den mycket av vitaminet folsyra som är viktigt för cellproduktionen samt för att förhindra fosterskador.

Sparris kan bidra till en bättre tarmflora eftersom den innehåller ämnen som de nyttiga bakterierna i tarmen har nytta av.

Sparris innehåller få kalorier men relativt hög andel protein jämfört med andra grönsaker.

Grön sparris är full av skyddande antioxidanter av samma slag som vi får i oss från olika bär.

Folsyra

Kvinnor kan behöva tilskott av folsyra redan innan graviditeten. Rekommendationer hittar du på livsmedelsverkets specialsida om folsyra.