Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Oxfilé – så här lyckas du med tillagningen

Tillaga oxfilé rätt, då blir det otroligt saftigt och riktigt gott. Enklast är att använda en stektermometer för att vara säker på att köttet får rätt innertemperatur. En fin bit kött av bra kvalitet och allra helst kravmärkt känns festligt. Här får du recept och bästa tipsen för hur du lyckas med tillagning av oxfilé! 

Oxfilé – så här lyckas du med tillagningen

Kryddning

Låt köttet bli rumstempererat, krydda med salt och peppar och ev. andra kryddor till exempel rosmarin och vitlök.

Stektid

Stek i smör eller olivolja, eller både och, i het panna. Vänd så att köttet blir brynt runtom. Stektiden varierar beroende på hur tjock biten är.

Helsteka

Mittbiten passar att helsteka eller skäras till tournedos (en tjock portionsbit) den smalare delen passar till till klassiska rätter som filet mignon och biff rydberg.

Innertemperatur

Det är viktigt att använda en stektermometer. En perfekt tillagad oxfilé ska enligt många kockar ha en innertemperatur på 56 grader. Då är den "medium" till "medium rare".

Tänk på att innertemperaturen på kött som steks i hög temperatur fortsätter att stiga även efter att stekningen avbrutits. Denna så kallade efterstekning gäller främst större köttstycket. Kött som tillagas i lägre temperaturer eftersteks inte.

Rare: 48-50°C

Medium: Rare: 54-56°C

Medium: 56-58°C

Medium Well: 60-65°C

Well Done: 68-70°C

Oxfilé i ugn

Efterstek i ugnen i 175° till önskad innertemperatur. Höjs temperaturen till 200° för att få mer yta på köttet kommer temperaturen att gå upp några grader efter att man tagit ut köttet från ugnen.

Tournedos

Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Styckdelen kallas ibland även för "filéns hjärta" och vad passar bättre att avsluta året – eller välkomna in det nya – med en värmande, klassisk köttbit?

Oxfilé Tournedos i ugn - gör så här:

1. Sätt ugnen på 160˚. Skär köttet i 200 g stubbar. Låt köttet bli rumstempererat.

2. Krydda: Salta och peppra köttet på båda sidor.

3. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.

4. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.) Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 56˚C.

Oxfilé med sous vide

Att tillaga kött och fisk i sous vide har blivit allt vanligare, och Allt om Mat:s expert Gunilla von Heland menar att det är ett utmärkt sätt att tillaga sin filé på. 

– Sous vide lagad oxfile blir extra bra. Den får jämn tillagning rakt igenom och blir extra saftig. Gör så här: Vakuumpacka köttet och ställ in temperaturen på 58° (medium) tillaga köttet 1,5 timme till max 3 timmar beroende på tjocklek. Ta ut köttet, salta och peppra runt. Stek den på medelhög till hög värme tills den fått fin yta runtom. 

Metoden är bra om man vill förbereda. Förvara den sous vide tillagade oxfilén i vacuum packningen i kyl. Låt den bli rumstempererad innan den kryddas och steks runt om strax före servering.

Läs också:

Lättlagad potatisgratäng – recept

Inspiration och recept till nyår

Bearnaisesås – bästa receptet