Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Viktor Fremling/Gastronomi Sverige

Gibrand går för guldet i helgens Bocuse D'or-final

I helgen avgörs finalen av prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or – VM för kockar – traditionsenligt i franska matmeckat Lyon. 2019 tog svenska stjärnkocken Sebastian Gibrand silver, och när han nu ställer upp igen har han och hans team inget annat än vinst i sikte. 

– Chanserna är väldigt goda och vi går för guld, det är det inget snack om, säger Sebastian Gibrand. 

På måndag, den 27 september, står det klart vem som är världens just nu bästa kock – när segraren av årets final av Bocuse d'Or är korad. På grund av pandemin har tävlingen blivit framflyttad, men nu är det äntligen dags för finalisterna att få visa upp sina minutiöst planerade finalrätter. 

När Allt om Mat pratar med Sveriges representant Sebastian Gibrand är han på plats i Frankrike – och är mer förberedd än någonsin på att få ställa sig i köket och presentera sina rätter för juryn. 

– Vi har varit mentalt förberedda en lång tid, men det känns ändå lite overkligt att vi nu faktiskt är på plats, man får nypa sig lite i armen. Vi har en bra känsla och chanserna är väldigt goda. Men sedan är detta en väldigt jämn tävling, där det också handlar om en subjektiv bedömning. Vi kan sluta som sexa eller etta, det gäller att ha lite stolpe in. Men att vi har mat för att kunna nå den absoluta världstoppen, det är det inget snack om, säger Gibrand. 

Satsar på guldet

Förutom att Sebastian Gibrand arbetat som kock på flertalet lyxkrogar som bland andra Oaxen och Studio Frantzén, tog han också hem vinsten i 2019-års upplaga av TV4-tävlingen ”Kockarnas kamp”. Dessutom har han ställt upp i Bocuse d'Or förut: 2018 plockade han hem bronset i EM – och 2019 knep han silvermedaljen i VM. Det råder alltså ingen tvekan om att Gibrand är tävlingsinriktad – och när han nu ställer upp i VM igen finns bara ett mål i sikte: att bli världsmästare. 

– Självklart går vi för guldet, allt annat hade varit konstigt. Sverige har bara tagit guld en gång tidigare, och det skulle betyda mycket för svensk gastronomi att visa att Sverige har matlagning i absolut världsklass. Samtidigt har man blivit lite äldre och visare med tiden, man inser att komma tvåa i världen också är ganska bra, säger han.  

Sebastian Gibrand och hans team har VM-guld i sikte.Sebastian Gibrand och hans team har VM-guld i sikte.Sebastian Gibrand och hans team har VM-guld i sikte.
Sebastian Gibrand och hans team har VM-guld i sikte. Foto: Viktor Fremling

Krävts uppoffringar

För att kunna tävla på den nivån som Gibrand gjort under de senaste åren har det krävts enormt mycket tid, energi, nötande och finlir. När andra har åkt på semester eller umgåtts med vänner, har han spenderat större delen av sin tid i köket för att planera och öva inför tävlingar. Allt för att varje detalj ska sitta när det väl gäller. 

– Tyvärr är det på bekostnad av vänner och familj, men jag har så pass bra och nära vänner att de har full förståelse för att det har blivit en period där annat prioriteras. Detta är ju min dröm, det gör det värt att lägga all den här tiden. Sanna vänner finns kvar och stöttar en i vått och torrt, säger Gibrand. 

”En svensk havskräfta hade varit godare”

Bland råvarorna som ska tillagas i årets Bocuse d'Or-final final finns bland annat tomat – det är en grönsak som Gibrand gärna tillagar och serverar även utanför tävlingssammanhang. Men gambas, som också finns bland ingredienserna, är inte en råvara som vanligtvis finns med på hans menyer. 

– Man kan säga så här, att jag kommer nog inte äta så många gambas till i mitt liv efter det här. Det är klart att en svensk havskräfta hade varit lite godare än en räka från atlanten, men samtidigt är det här spelets regler, och man kan bara göra det bästa av det, säger Gibrand. 

Det är mycket fine dining och högklassig mat i ditt liv. Men vad är egentligen din favoriträtt om du får välja fritt?

– Kålpudding är favoriten, det är riktigt, riktigt gott. Det slår gambas alla dagar i veckan, säger Gibrand. 

Läs mer: Han vinner årets kock 2021