Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fyra svenskbryggda ölfavoriter

Lasse Råde tipsar om öl med svenska ortsnamn på flaskan.

"Utmärkt törstsläckare"

• Halmstad Sommar Lager (11410) 4,7 %, Halmstad, 11:90 kr (33 cl) Märkligast är att Krönleins som ligger i Halmstad inte tidigare har slagit mynt av sin stad. Den här sommarlagern är frisk och syrlig med både fläder och citrus i smaken – och inte så mycket beska, men en viss jordighet. En utmärkt törstsläckare.

"Mustigt maltig"

• Göteborgs Nya Starkpilsner (81881), 5,7 %, Grebbe stad, 18:70 kr (50 cl) Prippsklubben bestående av före detta anställda är ansvarig för denna alldeles utmärkta mustigt maltiga lager. De får inte skriva Pripps på etiketten. Men de har ändå skrivit dit det på kasylen. Uppkäftigt.

"Njutbart till det mesta"

• Grebbestad Lager (1434), 5 %, Grebbestad, 14:90 kr ( 33 cl) Det lilla bryggeriet har bytt ägare och fått både bra fart och kvalitet på produktionen. Deras premium-öl har en fin humlearomatisk ton och en fruktighet åt citrushållet, balanserat mot aningen bröd och en behaglig beska. Njutbart till det mesta.

"Stark egen profil"

• Mariestad Old Ox (1379) 6,9 %, Spendrups, 17:30 kr (50 cl) Man kan med säkerhet säga att Mariestadsölet inte är bryggt just där, eftersom bryggeriet lades ner på 60-talet. Men speciellt den här lite starkare och fylligare brygden har en stark egen profil med en eftersmak och beska som sitter i länge.