Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter

Fyra skäl att frossa i choklad

Ta en bit med gott samvete - choklad har fler goda hälsoeffekter än man tror. Se bara till att välja en med hög kakaohalt. 

Mörk choklad...

...skyddar kärlen

Två studier i USA och storbrittanien har visat att mörk choklad(över 70% kakao)kan bidra till bättre hjärt- kärlhälsa. Precis som rödvin är den rik på flavanoider som skyddar kärlen.

...kan vara ett vapen mot diabetes

Chokladen ger förbättrad insulinkänslighet, enligt en italiensk studie. Därför finns det stöd för att choklad skulle kunna minska risken för åldersdiabetes, som uppkommer just för att kroppens förmåga att producera insulin minskar.

...är bra för humöret

Det är ingen slump att man blir lite lycklig av en chokladbit, för  den ger nämligen en skjuts åt seratoninet - hjärnans må-bra-hormon. Enligt försök som amerikanska forkare grort på råttor kan chokladen även fungera som naturlig smärtlindring.

...kan minska småätandet

Vid universitetet i Köpenhamn har forskare sett att testpersoner som åt mörk choklad kände sig mättare och var mindre benägna att sukta efter sötsaker, salta snacks och fet mat.Källor: läkaren Helena Nybloms "Supermat" (Albert Bonniers förlag) samt Helth.com

Nyttiga recept

Gino – med mörk choklad

Müsli i smält choklad

Rekommendation

Ät ett par rutor motsvarande 10-20g mörk choklad med 70% kakaohalt 4-5 gånger i veckan.