Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fyra lyxöl för njutning

Här handlar det om rena lyxölen - kostar
kring hundralappen, i snygga flaskor och med så mycket smak (och alkohol) att de med fördel ska sippas försiktigt för maximal njutning.

Betyg 5/5:

Yeti Oak Aged Imperial Stout (11760) 9,5 %, USA, 95:10 kronor (65 centiliter)

• Gillar du mörk choklad är detta ölet för dig. Mjukt aromatisk, med mörkt bröd, lakrits och lite fatkänsla. Drick och njut tillsammans med en ask exklusiv choklad, kanske framför brasan.

16th Anniversary Wood Aged Double IPA (11773) 8,5 %, USA, 92:90 kronor (65 centiliter)

• Bjud inte kompisen som föredrar ljust lageröl. För här är det maxat med smaker, med en kraftig beska som möjligen överträffas av fylligheten och den märkbara sötman. Smak av citrus, smörkola och nötter. Prova till ostbrickan.

Betyg 4/5:

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2010 (11794) 11 %, Belgien, 116 kronor (75 centiliter)

• Belgarna är oöverträffade när det gäller hög alkoholstyrka parat med angenäm smaker. Som här smaken av gammaldags brun Rivalkola ihop med både apelsin och choklad. Vore spännande att testa ihop med en grillad toast med chevre och honung.

Old Ruffian Barley Wine (11759) 10,2 %, USA, 79:90 kronor (65 centiliter)

• Beskan biter direkt, och ligger kvar länge, men blir inte störande tack vare rika smaker av aprikos, mörk choklad och lite kandisocker. Omöjlig att dricka i stora klunkar, men angenäm att sippa, kanske med något enklare tilltugg som salta pinnar eller kvalitetschips.