Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox.

Fyra goda skäl att dricka rött vin

Det är inte bara farligt med alkohol. I varje fall om du dricker det måttligt. Och om du dricker rött vin. 
Du har hört det
förut men här kommer det igen, det är inte bara dåligt att dricka alkohol. I varje fall inte om du dricker måttligt och om det handlar om rödvin.
Tidningen Newsweek
har listat fyra punkter från de senaste forskningsrönen och de punkterna gör att alla oroliga kan lugna sig något, om konsumtionen håller sig på en låg nivå och inskränker sig till rödvin vill säga.
Enligt tidningen,
som första punkt, så har forskning visat att rödvin hjälper till att hålla sig i form. I varje fall om du är äldre och redan är i form. Enligt en amerikansk studie så visade det sig att måttliga drinkare slipper problem med att gå och röra sig i större utsträckning än sådana som inte druckit rödvin.

Dessutom kan rödvinet förhindra sjukdomen alzheimer. Det är de så kallade polyfenolerna, som också finns i te, nötter och bär, som kan förhindra substanser som utvecklar sjukdomen. Polyfenolerna finns även i rödvinet och i djurförsök har det visat på positiva effekterna, det återstår dock att se om det gäller även människor.

Rödvinet har även den goda smaken att öka halten av så kallat omega-3. Omega-3 finns framförallt i fisk och forskningen har påvisat högre halter hos måttliga rödvinsdrickare oberoende av hur mycket fisk de undersökta hade ätit. Enligt forskarna har även detta resultat koppling till polyfenolerna.

Slutligen så visar forskning även att risken för lungcancer dämpas av rödvinsdrickande. Enligt undersökningar i Kalifornien så såg man en klart minskad risk för lungcancer hos män som dricker rödvin, en minskad risk som inte alls fanns hos vitvinsdrickare eller öldrickare.
Detta enligt
artikeln i Newsweek. Det är kanske förmätet att påpeka att samtliga resultat av forskningen är beroende av måttligt drickande vilket innebär två glas vin dagligen för män och ett glas för kvinnor. Det handlar även om forskning som i flera fall inte är färdig och det handlar alltså om forskarnas teorier.