Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mackmyra/Jonas Olsson.

Full fart i den svenska whiskyvärlden

Trodde du att svensk whisky var en kuriositet? Det kanske är dags att tänka om.Den svenska
whiskyvärlden utvecklas mer och mer.  Nästan varje månad kommer det nyheter som visar på dess framfart. Vem trodde att Mackmyra skulle på alla Systembolage när de startade sin verksamhet för 10 år sedan? Inte många tippar jag men nu är det så. Imponerande!

Mackmyra leder trenden och fortsätter expandera, nu är de i full fart med att bygga en egen whiskyby där tillverkning och lagring ska samsas med turistaktiviteter och provningar.Och whiskyn
från Gävle får priser också, vid den kanske främsta sprittävlingen i världen, International Wine and Spirits Competition nyligen så premierade Mackmyra tre gånger om; för den ordinarie produkten och de två specialutgåvorna 1 och 2.

Men det är inte bara Mackmyra som står för whiskymakandet. Småländske Roger Svenningsson har bolaget Auld Rare som buteljerar lagrad whisky på handblåsta buteljer och han släpper alldeles snart den andra i en serie av fyra.

- Efterfrågan på vår första utgåva har vida överstigit vad vi vågat hoppas på, säger Svenningson. Den andra utgåvan är en "Allt A Bhainne" som släpps i 434 flaskor i Sverige.

En annan svensk whiskyverksamhet som har lyckats få många intressenter är Box. På den nyligen hållna whiskymässan i Nacka sålde man kakelplattor till intresserade, kakelplattor som ska sättas upp på det kraftverk i Ådalen där man ska tillverka sin whisky. Box finns redan på Systembolaget men då handlar det inte om svensktillverkad whisky men det ska komma i framtiden.

Även på västkusten satsar man på whiskyn, advokaten och whiskykännaren Pär Caldenby har bestämt sig för att starta ett whiskydestilleri i Hunnebostrand.

- Vi vet att det kommer att bli tufft i början eftersom det tar ganska lång tid innan de egentliga intäkterna börjar rulla in. Men med envishet och ett stort nätverk omkring oss så kommer det att fungera, säger Caldenby till GT.se.

Förutom de planerade distillerierna i Ådalen och Hunnebostrand så tillverkas det även whisky på Ven - dessutom har man i mat- och dryckesmeckat Grythyttan tagit beslut om att köpa in egna pannor från Skottland, snart blir det whisky även där.

Whiskyglas från Sagaform med rundad fot

 Läs mer och köp här!