Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frukten som kan ersätta vetemjöl – passar perfekt i kladdkaka

Nu kan övermogna bananer komma till användning. Genom att koka, torka och mala bananerna kan frukten fungera som substitut för vetemjöl. Bananmjölet är både billigt och perfekt för glutenintoleranta.

Det är civilingenjörsstudenter vid Lunds tekniska högskola som experimenterat med bananmjöl. Varje år slängs tonvis med bananer redan innan de når butikerna och studenterna funderade över hur den bortsorterade frukten kunde tas tillvara.

– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, säger Nathalie Knopp, civilingenjörsstudent i livsmedelsteknik.

Studenterna testade att göra pasta av mjölet och föreslår också att bananmjölet kan strös över fruktsallad och andra desserter.

Men det går åt stora mängder frukt – bananer består nämligen av 80 procent vatten.

Bildkälla: Simplyscratch.com