Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Så friterar du som ett proffs - här är allt du behöver veta

Friterad mat är krispig, smakrik och fantastisk god. Och det bästa: Du kan fritera det mesta i matväg om du vill. Har du någonsin undrat hur du friterar hemma själv? Här får du alla tips du behöver för att lyckas. 

Det behöver inte vara svårt att fritera. Du klarar dig ofta bra med det du redan har i köket och behöver inte köpa en fritös om du inte längtar efter att äga en. Det är naturligt att ha många frågor när det kommer till fritering. Vi listar det viktigaste du bör känna till.

Vilka redskap behöver jag för att kunna fritera?

Använd en högsmal kastrull eller gryta som är minst 10 cm hög och en stadig tång eller stor pincett. Det är viktigt att du använder ordentliga verktyg när du friterar. Tänk på att den varma oljan är runt 160 grader.

Vad ska jag använda för olja?

Välj en värmetålig olja med neutral smak, gärna rapsolja eller solrosolja. Du kan också använda dig av druvfröolja, sojaolja, jordnötsolja eller en mix av dessa. Ju neutralare smak desto bättre. Oljan kan återanvändas, men se till att sila den ordentligt efter varje användning.

Hur mycket olja behöver jag?

Se till att täcka minst hälften av det du ska fritera med olja. Ju mer olja du häller i desto bättre håller den värmen när du friterar. Fritera gärna i omgångar så blir resultatet jämnare.

Vad kan jag fritera?

Sötpotatispommes, fisk, lökringar, munkar, du bestämmer!

Vad bör jag tänka på?

Använd inga verktyg av plast eller gummi - de smälter.

Städa undan runt spisen så inget brännbart finns i närheten.

Se till att du har god marginal upp till kastrullens eller grytans kant, så inte oljan riskerar att stänka eller svämma över.

Om oljan börjar brinna - använd inte vatten för att släcka elden. Kväv istället lågorna med kastrullocket. Behåll lugnet. Låt kastrullen stå kvar på spisen och undvik att springa runt med den.

Vilka olika sätt kan jag fritera på?

Du kan fritera på flera sätt. Här är fyra varianter du kan välja på:

Kastrull eller gryta. Tänk på att välja en variant med högre kant för att undvika spill och översvämning. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan börjar brinna. En slev med hål i är ett bra verktyg att använda för att sänka maten med.

Fritös. Med en fritös är det lätt och smidigt att fritera.

Airfryer. När du använder en airfryer kan du fritera med liten mängd eller helt utan olja. Eftersom du bara friterar med luft blir det också mindre ångor och knappt någon lukt än om du använder en fritös. I airfryern finns ett grillelement som gör att maten får en saftig insida och en frasig yta.

Actifry. Genom att fritera maten med en actifry blir maten hälsosammare än om du friterar på traditionellt vis. Ett stort plus är också att den sköter sig själv. Du slipper även överflödiga oljor och ångor.

Vad gör jag när jag är klar med all olja?

Oljan ska inte ner i avloppet. Återanvänd eller samla det i ett separat kärl, för att sedan slänga på återvinningscentralen.

Njut av fraset!

Källor: Ica, Köket, Professionalsecrets.

Artikel från Mitt kök