Frida Svanberg: ”Bakningen blev en räddning”
Bakningen hjälpte Frida Svanberg att bli frisk från sin ätstörning. Med två söner som är allergiska mot mjölkprotein började hon senare baka veganskt. Nu hoppas hon inspirera andra till att baka utan smör och ägg.
När Fridas yngsta son Elvin skulle fylla ett år ville hon baka en födelsedagstårta som hela familjen kunde äta. Hennes två söner är allergiska mot mjölkprotein och Frida har länge uteslutit ägg ur sin kost. Hon insåg ganska snabbt att utbudet av recept utan ägg och mjölk var väldigt skralt.
– Jag hittade ingenting som föll mig i smaken. Det fanns inga recept på vanliga bakverk, det som fanns var raw food-bollar och bars med dadlar och avokado. Jag ville baka en vanlig tårta men det visade sig vara svårare än jag trott.
Frustrationen växte och Frida bestämde sig för att ta fram egna recept. Hon började prova sig fram och la ut bilder på bakverken i en grupp på Facebook där hon ganska snabbt insåg att det fanns en stor efterfrågan på veganska recept. Hon startade en blogg och ett konto på Instagram där hon fortsatte lägga ut bilder och recept på sina bakverk och därefter gick det snabbt.
– Jag fick fler och fler följare och bloggen växte. Framför allt fick jag positiv feedback för att jag bakade vanliga bakverk, att det inte behövde vara nyttigt bara för att det var veganskt. Jag märker att efterfrågan växer hela tiden, det blir allt fler som vill äta växtbaserat.
När Frida skulle gå tillbaka till jobbet igen efter föräldraledigheten hade hon möjlighet att gå ner till 50 procent eftersom bakningen gick så pass bra. Efter en tid slutade hon jobba som undersköterska och började jobba heltid med att skapa recept.
– Jag lyckades hitta en nisch omedvetet, det var ingenting som jag hade planerat utan det blev så. Min resa kom lite som en chock för alla, och att det gick så fort. Jag har haft lite svårt att hänga med i svängarna kan jag säga. Helt plötsligt blev jag egen företagare utan att kunna något om det. Men jag är så tacksam och glad, nu har jag hittat mitt drömjobb.
Bakningen hjälpte henne att bli frisk
Även om hon började baka veganskt under föräldraledigheten har bakningen länge haft en viktig roll i Fridas liv. När hon var 16 år gammal fick hon ett allt mer komplicerat förhållande till mat och utvecklade så småningom en ätstörning. I samma veva blev hon vegetarian eftersom hon tänkte att det var ett bra sätt att kunna utesluta saker, och att det var nyttigt. För att hjälpa Frida att bli frisk kom hennes farmor med idén att hon skulle prova mindfulness.
– Jag hade inte koncentrationen att sitta till och meditera men hon förklarade att det handlar om att vara koncentrerad på något och försöka vara i stunden. Då fick jag en idé om att jag skulle utmana mig själv att baka eftersom det krävs att man är fokuserad. Det gick också emot allt det som jag trodde på i min sjukdom, att socker och fett var något farligt. Jag blev väldigt stolt när jag tittade på de fina muffinsen med rosa frosting som jag hade bakat och jag insåg att det inte var så farligt. Till slut vågade jag smaka och förstod mer och mer att det inte var så dåligt att äta lite av det jag bakade.
Terapin hos en psykolog, tillsammans med den terapi som tiden i köket innebar, hjälpte Frida och hon mådde till slut bättre.
– Jag är väldigt stolt över mig själv att jag tog mig ur min sjukdom. I dag kan jag se mig själv i spegeln och tycka att jag är okej även om jag har smakat på tre eller fyra kakor den dagen. Även att inse att det är okej att vara stolt över sig själv. Bakningen är fortfarande terapi för mig. När jag bakar tänker jag inte på något annat utan fokuserar på att göra saker som jag känner mig stolt över. Stoltheten vägde till slut över det jobbiga.
Vill att det ska vara enkelt att baka veganskt
Att gå från att baka på traditionellt vis till att inte använda ägg, mjölk och geleringsmedel var en utmaning. Frida fick experimentera sig fram för att hitta nya sätt som fungerade.
– Jag drivs av att visa att det inte behöver vara svårt att vara vegan, och att veganska bakverk är lika goda. Eftersom jag bor på Öland och inte har tillgång till olika butiker som bara säljer veganska produkter så har enkelheten varit viktig för mig. Det ska inte vara svårare än det behöver vara, det är redan svårt att vara vegan och anpassa sig om man går ut och fikar till exempel. Då får man tacksamt ta emot en dadelboll och jag vill inte att det ska vara så. Där vill jag vara med och bidra till en utveckling.
En av Fridas största drömmar när hon var liten var att bli författare. En dröm som nu går i upplevelse när hon kommer ut med sin första bakbok.
– Jag läste mejlet från bokförlaget säkert tio gånger och fick nypa mig i armen, jag kunde inte förstå att det var sant. Jag och min förläggare hade samma vision om att det skulle vara enkelt och lättillgängligt, att visa att det inte behöver vara svårt att baka veganskt.
Frida började provbaka och ta fram recept på allt från cheesecakes till bullar och småkakor. När alla bilder skulle tas i somras kom slutligen alla känslor fram. Frida kunde inte låta bli att hoppa upp och ner, gråta och skratta om vartannat när hon såg hur fina bilderna blev.
– Det är en resa och erfarenhet som jag är så stolt över, och glad att det hände just mig. Efter allt jag har varit med om, från att inte vilja leva och tycka att jag var den hemskaste människan i världen till att stå här och få göra det jag älskar att göra och älska livet. Det är helt sjukt att jag har fått göra en bakbok. Den kommer att finnas i bokhandeln, det är verkligen stort. Jag är så himla tacksam och ödmjuk.
Frida Svanberg
Ålder: 27 år.
Yrke: Receptkreatör och kokboksförfattare.
Familj: Fästmannen Simon och sönerna Albin, 5, och Elvin 3, år.
Instagram: @fridasvegobak
Bor: Öland.



I boken Veganska godsaker (Bonnier fakta) bjuder Frida på sina veganska favoriter. I recepten är dadlar och avokado lika förbjudna som smör och ägg. Här är bakverken onyttiga, sockriga och veganska.