Fredagsgourmet! Tomatcarpaccio på vitlöksbröd | Citrusfrisk torskrygg
”Fredagsgourmet” är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop. Citron, dill och kapris passar bra till den fredagsfina torskryggen. Men först tomatcarpaccio med hemfriterad basilika. Enklare än det låter – och supergott.
Förrätt: Tomatcarpaccio på grillat vitlöksbröd med friterad basilika
Att fritera basilika är enkelt och effektfullt. Det går förstås också att servera basilikan naturell.
Tomatcarpaccio på grillat vitlöksbröd med friterad basilika. Foto: Per Ranung
Tänk på att tomaterna till carpaccion är godast om de är rumstempererade. Gör en antipastotallrik med tomatcarpaccion och lite charkuterier om du vill ha en matigare förrätt. Du hittar receptet här!
Att dricka till tomatcarpaccio:
• Ferrari Brut (7721) Italien, 155 kr.
Mousserande vin med frisk elegans, stråk av citrus och äpplen. Aptitretande.
• Alkoholfritt: Grönsöömust 2015 (1970) Sverige, 49 kr. Äppelmust med friska, rena äppliga toner och fint balanserad sötma
Varmrätt: Torskrygg med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris
Recept på torskrygg med mycket smak och minimalt med jobb.
Torskrygg med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris. Foto: Per Ranung
Gnocchi är en bra genväg – det går så snabbt, bara ner i pannan och så är det klart. När torsken tillagas i ugnen gör man färdigt resten, sedan är det bara att lägga torsken i pannan och servera! Detta är goda, rena smaker i en korsning mellan det svenska och italienska. Recept hittar du här!
Att dricka till torskryggen:
• Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2014 (2866) Frankrike, 95 kr.
Vitt vin, fint kryddigt med lätt blommiga inslag. Generöst med stråk av örter och citrusfrukter.
• Alkoholfritt: Grönsöömust 2015 (1970) Sverige, 49 kr. Äppelmust med friska, rena äppliga toner och fint balanserad sötma