Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fredagsgourmet: Lamm med citronhummus – klart på en timme!

Fredagsgourmet! Thank God it’s Friday! Vi lagar kryddigt lamm med citronhummus och sallad med ugnsrostade tomater och mynta.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Till fördrinken: Västafrikanska cashewnötter

Detta är mina favoritnötter alla kategorier, och de är superenkla att göra. Nötterna håller sig krispiga länge, så jag gör oftast en större sats. Perfekt till ett glas!

/Gunilla von Heland, matredaktör.

Foto: Ulrika Pousette

5 min + 15 min i ugn. 

4–6 pers:

175 g naturella cashewnötter

1 msk ljus sirap eller flytande honung

2 msk riven kokos

1 1/2 msk sesamfrön

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda nötterna med sirap eller honung i en skål. Strö över kokos och sesam. Blanda väl .

2. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen

15–18 min. Låt kallna.

Varmrätt: Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad

Till den kryddstekta lammfilén passar en mild hummus bra. Tomaterna, som inte har särskilt mycket smak vintertid, ugnsbakas så att smaken blir mer koncentrerad. Örter som basilika och mynta är gott till både lamm och tomater.

/Gunilla von Heland, matredaktör

Foto: Ulrika Pousette

20 min + 20 min i ugn

En genväg med färdig hummus gör rätten extra snabb. Finns det inte lammytterfilé kan man välja innanlår, som har något grövre fibrer och kan behöva stekas några grader högre än ytterfilén.

Till 4 pers:

350 g lammytterfilé

1/2 citron

1 burk hummus, gärna Sevan (250 g)

1 msk + 1 msk olivolja

1 tsk hel spiskummin

1/2 tsk hel kardemumma

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

Tomat- och kikärtssallad:

200 g små pärl- eller plommontomater, gärna i olika färger

1 msk + 1 msk olivolja

2 hela mindre vitlökar

1 liten rödlök

1 förpackning kikärter (175 g)

1 kruka mynta

1 kruka basilika

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Sallad: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna. Blanda dem med 1 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Halvera vitlö- karna och lägg dem på plåten. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 20 min.

2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Låt kikärterna rinna av. Lägg lök och kikärter på plåten när 10 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna på plåten.

3. Blanda grönsakerna med repad mynta och basilika och 1 msk olja.

4. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda hummusen med citronskal, citronsaft och 1 msk olja.

5. Stöt spiskummin och kardemumma i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt. Stek det runt om i 1 msk olja ca 6 min, till 60° innertemperatur.

6. Skär köttet i skivor och servera med ljummen tomatsallad och citronhummus.

Efterrätt: Mango- och papayasallad med fluffig limekräm

10 min

Foto: Ulrika Pousette

Hittar du inte färsk mogen och fin mango kan den ersättas med fryst.

Till 4 pers:

1 lime

2 äggulor

1/2 dl råsocker

1 dl vispgrädde

1 mango

1/4 papaya, helst av den större sorten

Gör så här:

1. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner limeskalet. Vispa grädden. Vänd ner grädden i äggvispet.

2. Skala, kärna ur och skär mango och papaya i kuber. Blanda med limesaften.

3. Servera frukten med limekrämen.

Matcha mat med vin

Lamm är tacksamt till rött, generöst vin, och citronfräschören i hummusen gör att vinet uppfattas som än mer generöst och fruktigt.

Till nötterna:

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé (7781) Frankrike, 120 kr.

Rosébubbel i lättsam stil med inslag av jordgubbar, citrus och bröd.

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseaux Grenache Brut 2015 (1932) Frankrike, 49 kr.

Mousserande rosévin med drag av röda bär och liten syrlighet.

Till lammet:

Domaine de Verquière 2015 (2179) Frankrike, 130 kr.

Generöst rött vin med toner av plommon, örter, lakrits och en liten pepprighet. Ekologiskt.

Alkoholfritt: Jacob’s Creek UnVined Shiraz 2016 (1994) Australien, 59 kr.

Rött vin med mjuk, fruktig smak med drag av skogsbär och örter. Lätt sötma i eftersmaken.

Av: Gunilla von Heland Foto: Ulrika Pousette