Fredagsgourmet: Kungskrabba med misorisotto, jordärtskocka och svamp
Fredagsgourmet! En fräsch laxcarpaccio till förrätt och kungskrabba med misorisotto till varmrätt. Till dessert blir det exotisk frukt med grillade marshmallows och glass.
Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.
Om menyn: Jag har gjort en meny i ganska lyxig asiatisk stil med mycket smak men som inte kräver så mycket tid i köket. Både förrätten och efterrätten kan göras klart i förväg och sedan bara läggas upp på tallrikar. /Petra Pettersson, matredaktör.
Förrätt: Asiatisk laxcarpaccio
10 min. Enkelt och fräscht. Frys gärna laxen en stund före så är den lättare att skiva.
Till 4 pers:
• 500 g laxrygg, gärna Salmalax eller Fröyas
• 1 tsk sambal oelek
• 2 msk yuzusaft eller pressad lime
• 2 msk olivolja
• 2 krm salt
• 1 krm nymald svartpeppar
• 1 avokado
• 1 tsk flingsalt
Garnering:
• 4 msk inlagd ingefära (gari)
• 4 msk öring- eller forellrom
• 1 kruka koriander
Gör så här:
1. Pensla lite sambal oelek mitt på tallrikarna. Skär fisken i tunna skivor och lägg dem omlott på tallrikarna.
2. Vispa ihop yuzu, olja, salt och peppar.
3. Kärna ur avokadon och skär fruktköttet i små tärningar. Blanda med 1 msk av dressingen. Fördela avokadon över fisken. Strö över flingsalt.
4. Ringla resterande vinägrett över fisk och avokado och garnera med rom, ingefära och koriander.
Att dricka till laxcarpaccio:
Veuve Clicquot Sec Gula Änkan (7421), Frankrike, 409 kr.
Halvtorr champagne med ren frukt, frisk aptitretande syra och snyggt balanserad sötma.
Alkoholfritt:
Richard Juhlin Blanc de Blancs NonAlcoholic Sparkling Wine (1979), 0 %, Frankrike, 89 kr.
Bubbel i ganska uppfriskande, lite syrlig stil, inslag av äpplen och citrus.
Varmrätt: Kungskrabba med misorisotto, rostad jordärtskocka och svamp
Kungskrabba tycker jag förtjänar att lyftas fram. Den är enkel att skala, ger mycket kött och smakar jättegott.
/Petra Pettersson, matredaktör
40 min
Misopasta ingår i misosoppa och ger den speciella umamismaken. Finns att köpa i asiatiska butiker eller i välsorterade mataffärer.
Till 4 pers:
• 600 g kungskrabben (ca 2 ben)
• 150 g frysta sojabönor
• 300 g jordärtskockor
• 2 msk + 2 msk olivolja
• 1 tsk + 1 tsk flingsalt
• 250 g svamp, t ex shiitake
• 50 g smör
Risotto:
• ca 1,2 liter vatten
• 2 svamp- eller hönsbuljongtärningar
• 1 gul lök
• 3 msk olivolja
• 3 dl arborioris
• 3 msk ljus misopasta
• 1 1/2 dl riven parmesanost
• 2 krm nymald svartpeppar
Sallad:
• 150 g fänkål
• 1 msk pressad citron
• 1 msk olivolja
• 1/2 tsk flingsalt
Garnering:
• 1 kruka dill
Gör så här:
1. Lägg sojabönorna i vatten och låt dem tina. Klipp upp krabbskalet och plocka försiktigt ut köttet. Skär det i mindre bitar.
2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna noggrant och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min.
3. Ta ut plåten och lägg svampen bredvid. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk flingsalt. Tillaga ytterligare ca 10 min.
4. Risotto: Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt buljongen i omgångar under omrörning och koka tills riset är mjukt, ca 20 min.
5. Ta från värmen, rör ner misopasta, parmesan och peppar. Späd ev med mer buljong, risotton ska vara krämig, nästan lös.
6. Sallad: Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olja och flingsalt.
7. Bryn smöret tills färgen är mörkt brun och det doftar nötigt. Ta av från plattan, tillsätt krabbkött och bönor och värm ca 1 minut.
8. Fördela risotton i djupa tallrikar. Toppa med jordärtskocka och svamp, krabbkött och bönor. Ringla på lite av det brynta smöret och garnera med dill.
Att dricka till kungskrabba:
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2014 (5657), Frankrike, 164 kr.
Vitt vin med inslag av gula äpplen, drag av rostade nötter och smör. Elegant, frisk syra.
Alkoholfritt: Perlant Jus de Pommes à Sydre (11900), Frankrike, 65 kr.
Cider med intensivt äppliga toner, inslag av honung, örter och en fint avrundande sötma.
Efterrätt: Exotisk frukt med grillade marshmallows
Välj dina favoritfrukter. Marshmallowsen blir härligt krämiga och söta till frukten.
10 min.
Till 4 pers:
• 1 papaya
• 2 kiwi
• 1 ask physalis
• 1 passionsfrukt
• 4 små satsumas
• 8–12 marshmallows
• 1/2 liter kokos- eller vaniljglass
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär papayan i klyftor. Skala kiwin och skär i klyftor. Ta bort skalet från physalisen.
2. Gröp ur passionsfrukten och ringla kärnorna över frukten. Lägg en satsumas bredvid.
3. Halvera marshmallowsen och fördela runt om. Bränn av dem med en gasolbrännare. Servera med glass.
Att dricka till exotisk frukt
Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2014 (12920), Österrike, 165 kr (37,5 cl).
Sött vin med rik, generös sötma och frukt som påminner om aprikoser, ananas och saffran. Komplext med lång eftersmak.
Av: Petra Pettersson Foto: Helen Pé