Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fredagsgourmet! Fisk som på Rivieran - klart på en timme

Sätt guldkant på helgen och laga till en härlig sommarmiddag med mjälla grönsaker till en bit grillad fisk, serverad med en krämig citronaioli. Men först en Virgin Mary!

Fördrink: Virgin Mary

En drink som ger smaklökarna en kickstart.

 Recept på Virgin Mary (häll i 4 cl vodka per drink om du vill ha en Bloody Mary)

Varmrätt: Citronaioli med  lättkokta primörer

och grillad lax

Med aioli menas i Provence ofta en hel rätt där grönsaker, fisk och ägg alltid ingår. Vanligast är att den serveras med saltad kokt torsk. Här valde jag istället laxfilé, som passar bra att grilla. Citronaiolin är extra mild och behaglig, eftersom vitlöken värms i mikron helt kort innan den pressas.

Foto: Per Ranung

 Recept på citronaioli med grillad lax. 

Att dricka till grillad lax:

M de Minuty Rosé 2015 (2590) Frankrike, 115 kr.

Rosévin med sval elegans. Toner av röda bär, citrusskal, örter och en fin, hög fruktsyra.

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseaux Grenache Brut 2014 (1932) Frankrike, 49 kr.

Mousserande alkoholfritt rosévin med friska drag av röda bär och en lätt syrlighet.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop. Alltid med passande dryck!