Fredagsgourmet! Fisk som på Rivieran - klart på en timme
Sätt guldkant på helgen och laga till en härlig sommarmiddag med mjälla grönsaker till en bit grillad fisk, serverad med en krämig citronaioli. Men först en Virgin Mary!
Fördrink: Virgin Mary
En drink som ger smaklökarna en kickstart.
Recept på Virgin Mary (häll i 4 cl vodka per drink om du vill ha en Bloody Mary)
Varmrätt: Citronaioli med lättkokta primörer
och grillad lax
Med aioli menas i Provence ofta en hel rätt där grönsaker, fisk och ägg alltid ingår. Vanligast är att den serveras med saltad kokt torsk. Här valde jag istället laxfilé, som passar bra att grilla. Citronaiolin är extra mild och behaglig, eftersom vitlöken värms i mikron helt kort innan den pressas.
Recept på citronaioli med grillad lax.
Att dricka till grillad lax:
• M de Minuty Rosé 2015 (2590) Frankrike, 115 kr.
Rosévin med sval elegans. Toner av röda bär, citrusskal, örter och en fin, hög fruktsyra.
• Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseaux Grenache Brut 2014 (1932) Frankrike, 49 kr.
Mousserande alkoholfritt rosévin med friska drag av röda bär och en lätt syrlighet.
Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop. Alltid med passande dryck!