Fredagsgourmet: Abborre med färskpotatis & bärdessert - klart på en timme!
Har du fått napp, i sjön eller i fiskdisken, passa på att laga en riktig sommarrätt: stekt abborre med färskpotatis, grönsaker och löjromsklick.
Matredaktören om menyn:
”Jag har ibland turen att få upp abborre i Vänerns vatten. Får jag inte napp själv kan jag ringa min granne, som är fiskare. Här kommer min paradrätt – stekt abborre med frasig ostpanering. När de första sommarkantarellerna kommer serverar jag dem till. Börja med att göra nötsmulet till desserten; det behöver stå i frysen en stund före servering. Välkomna gästerna med en läskande bitter drink och servera salta halloumisticks till.”
Fördrink och tilltugg: Bittra bubblor med grillad halloumi med citronhonung
Montanaro Aperitivo är en örtig och lite bitter aperitif med citrussmak som finns i beställningsortimentet. Kan bytas ut mot Campari. Se hela receptet här.
Varmrätt: Prästostpanerad abborre med löjromssås och färskpotatis
Abborren ska serveras nystekt och frasig. Den kan bytas ut mot gösfilé. Här hittar du receptet.
Efterrätt: Bär med cashewnötssmul och färskostcrème
Cashewnötssmulet är gott till sommarens syrliga bärdesserter. Spara i en burk i kylen om det blir något över. Recept hittar du här.
Matcha mat och vin
Att dricka till abborren
Von Winning Win Win 2015 (79394) Tyskland, 129 kr. Vitt vin med ung, frisk druvighet, drag av gröna, krispiga äpplen, lime och stråk av mineraler.
Att dricka till desserten
Moscato d’Asti G.D. Vajra 2015 (95024) Italien, 99 kr. Vitt, sött, -pärlande vin med lättsamma, skira, blommiga toner och en frisk fruktsyra.
Alkoholfritt
Jacob’s Creek UnVined Riesling 2015 (1935) 0,5 %. Australien, 59 kr. Vitt alkoholfritt vin med toner av lime och melon. Lätt sötma i eftersmaken.